· El projecte “Xarxes per al canvi” aposta per la innovació pedagògica com a eina per eradicar les desigualtats entre col·legis.
Un total de 152 centres educatius de Barcelona, dels quals 18 pertanyen al districte de Sant Andreu, formen part del projecte “Xarxes per al canvi”. El pla ha estat impulsat pel Consorci d’Educació de Barcelona, Escola Nova 21, l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Associació de Mestres Rosa Sensat.
Aquest projecte, establert per tres anys de durada, impulsa una estratègia d’innovació que pretén equilibrar la igualtat i la qualitat educatives des d’una visió d’escola inclusiva. A més, es formarà les escoles i instituts perquè treballin per competències i implantin “pràctiques d’aprenentatge actualitzades”.
La primera fase
Durant el primer estadi del projecte, que es durà a terme enguany, s’establiran 19 xarxes territorials de sis a deu centres educatius cadascuna. Les escoles que s’hi incorporaran -87 públiques i 65 concertades- són les que formen part dels programes ja existents: “Eines per al Canvi” i “Escola Nova 21”. Cada centre participarà en el projecte amb la implicació activa de dos representants, als quals se sumarà el conjunt del professorat.
A les altres dues fases (cursos del 2017-18 i 2018-19) s’hi aniran incorporant altres centres que tinguin la voluntat i disponibilitat de col·laborar amb la xarxa. El repte és aconseguir que al llarg del curs 2019-2020, totes les escoles i instituts públics d’educació obligatòria de Barcelona es vinculin a la seva xarxa territorial.
El funcionament de les xarxes
Cinc professionals del Consorci seran els encarregats de dinamitzar, amb una dedicació de mitja jornada, les 19 xarxes territorials. Aquestes seran heterogènies, és a dir, comptaran amb escoles que es troben en diferents fases del procés de canvi.
Les xarxes tindran entre 5 i 6 reunions al llarg del curs que estaran intercalades amb jornades, espais de co-creació, seminaris i conferències. D’aquesta manera es garantirà el treball en l’àmbit del centre, del barri i de la ciutat.
Els objectius principals del programa són orientar, acompanyar i impulsar el procés de millora dels projectes educatius de centre i avançar en la idea d’igualtat entre centres educatius d’una mateixa zona d’escolarització que participen en la Xarxa.
Fotografia: Presentació del projecte “Xarxes per al canvi” | Ajuntament de Barcelona