Ja es coneix el projecte del nou Casal d’Entitats de la Trinitat Vella, que també serà la seu del Centre de Serveis Socials. La proposta guanyadora del concurs convocat per l’Ajuntament de Barcelona ha estat la de l’empresa “Haz arquitectura” amb el lema “Dos patis”, signada pels autors Manuel Sánchez-Villanueva Beuter i Carol Beuter Sánchez-Villanueva. El pressupost total del projecte és de 4.650.000 euros per una superfície construïda de 2.100 m2.
L’emplaçament té una superfície de 6.014,10 m², delimitats per la plaça Josep Andreu Abelló, la via Favència, els sòls enfront de l’avinguda Meridiana i els sòls on es troba la subestació de transformació Trinitat propietat de Fecsa-Endesa. L’edifici forma part del complex Porta Trinitat, que comptarà amb habitatges dotacionals, residències per a gent gran i per a joves.
La proposta parteix d’una estructura principal metàl·lica, dissenyada i manipulada a taller i muntada a obra caragolada. L’estructura secundària són bigues de fusta laminada i els forjats de fusta amb tractament i dimensionat pel foc. S’aposta pel muntatge en sec i per la fusta com a material renovable, sostenible i amb petjada de CO2 nul·la.
L’equipament té diversos espais per a les entitats veïnals i socials, tallers de gran capacitat, bucs d’assaig i una sala d’actes amb capacitat per 150 persones. A més, serà la seu del Centre de Serveis Socials amb capacitat per atendre diverses situacions familiars. Actualment, hi ha un aparcament que ocupa part del solar on s’ha d’edificar i que es proposa al carrer en bateria, simètric al de l’altra vorera.
Organitzat entre dos patis i responsable amb el consum energètic
Tots els espais s’estructuren al voltant de dos patis. La proposta preveu un control de la radiació solar per convertir els patis en espais temperats que rondin els 16° de temperatura mitjana. Aquest recurs permet tenir patis frescos a l’estiu i tebis a l’hivern. Així, les dependències, que són totes exteriors, tenen menys pèrdues tèrmiques en ventilar creuadament pels patis. Tots els espais es fan al voltant dels patis, de manera que reben llum natural.
S’aprofita la inèrcia tèrmica de la massa del forjat per emmagatzemar radiació solar a través de les finestres a l’hivern. Els mecanismes passius de control solar eviten que en rebin en excés a l’estiu. Aquesta energia redueix la demanda energètica de l’edifici. Els passadissos i les zones comunes incorporen detectors de presència per il·luminar quan sigui necessari, optimitzant-ne l’ús i el consum elèctric.
Fotografia: Exterior de l’edifici | Haz arquitectura