El districte de Sant Andreu es converteix en el primer indret de Catalunya que s’integra a la xarxa de neveres solidàries. Una iniciativa que pretén, per una banda, oferir aliments sense necessitat de comprar-los, i per altre, donar tots aquells productes dels que volguem desprendre’ns. L’acció la coordinen diferents entitats de l’Ateneu Harmonia i no és dirigeix només a les persones sense recursos, sinó que està oberta a tothom. Per tant, qualsevol persona independentment de la seva condició socioeconòmica pot deixar o agafar productes de la Nevera Solidària.
“Prop del 40 % dels aliments que es produeixen al món no arriben a comercialitzar-se ja sigui per l’aspecte o per la proximitat de la data de caducitat i passen a omplir els contenidors de les nostres ciutats”, diuen els seus creadors al web de Nevera Solidària. I en el rerefons d’aquesta iniciativa, que va néixer el 29 d’abril de 2015 a Galdakao, el País Basc, hi trobem la voluntat de conscienciar a la societat sobre el malbaratament d’aliments que les llars realitzen a diari. Ara, Sant Andreu es suma a la proposta com ja han fet altres localitats com Galícia, València, Toledo o Saragossa.
La Fundació Rezero, Nutrició Sense Fronteres i la Fundació Banc de Recursos han estat les encarregades d’impulsar aquesta iniciativa a Sant Andreu, que compta amb el vist-i-plau de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària. La Comissió de Responsabilitat Ambiental de L’Harmonia i el col·lectiu STAP Social s’encarregaran del manteniment i del bon estat de la nevera.
Com funciona?
Tots els veïns i veïnes del districte poden apropar-se fins a l’Ateneu de l’Harmonia i poden dipositar els aliments que ja no utilitzaran. La nevera també està oberta a comerços o entitats. Malgrat tot, s’han de tenir en compte les dimensions de l’electrodomèstic i per tant no s’hi poden deixar grans quantitats de menjar. Així doncs es tracta de donacions a petita escala. Per altra banda, qualsevol persona pot aprofitar els aliments que s’hi han dipositat prèviament. En cas de voler participar-hi, l’Ateneu ha publicat una guia de bons usos. Per exemple, i com és evident, no es poden deixar aliments ja caducats.
Segons les entitats s’estima que cada català tira a la brossa una mitjana de 35 quilograms de menjar entre els excedents dels caterings, els restaurants o les despenses de les llars. I per tant, la nevera solidària de Sant Andreu pretén ser la primera de moltes que s’instal·lin a la ciutat i també a la resta del Principat. Per això, fins i tot es treballa en la hipòtesi d’aconseguir permisos municipals que permetin deixar-les a la via pública i així incentivar-ne el seu ús. Una acció que cerca evitar el malbaratament d’aliments i que espera ser la primera de moltes a Catalunya.
Fotografia: La Nervera Solidària de Sant Andreu el dia de la presentació |Twitter de l’Ateneu L’Harmonia