· Es tracta de l’onzena xerrada emmarcada dins del programa educació per a la salut de la clínica andreuenca que continuarà en properes edicions
La Clínica Sant Jordi va organitzar aquest dimarts l’onzena conferència emmarcada dins del programa educació per a la salut. Aquesta vegada, va comptar amb el suport de l’Institut Cararach i el tema central va ser el càncer de mama. Els encarregats de donar les claus sobre aquesta malaltia a les més de 140 persones que omplien l’auditori de Can Fabra van ser la doctora Marta Cararach, els Doctors Josep i Vicenç Cararach i sobretot el director Clínic d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol – Can Ruti, el doctor Sergi Martínez. Es tracta d’un cicle de conferències gratuïtes adreçat als veïns i veïnes de Sant Andreu per conscienciar-los sobre qüestions de gran afectació en la població. En els propers mesos la Clínica ha anunciat que farà més xerrades sobre múltiples temàtiques.
Va obrir l’acte el president del Consell d’Admninistració, el Doctor Josep Cararach, que després de glossar la importància de l’especialitat d’Obstetrícia i Ginecologia des dels inicis de la Clínica Sant Jordi, va presentar el nou logo de l’Institut Cararach que aglutina un equip de 15 ginecòlegs, que atenen l’especialitat a la Clínica, així com les urgències ginecològiques permanents.
La xerrada, però, va centrar-se principalment en la prevenció i el diagnòstic del càncer de mama per tal de recordar a la població que uns bons hàbits de vida i un control preventiu mèdic són factors determinants en aquest tipus de malalties. Així doncs, seguir una dieta saludable, fer exercici físic, posar-se protecció solar, no fumar i prendre alcohol amb moderació, juntament amb una prova de diagnòstic precoç, redueixen la probabilitat de patir un càncer d’aquest tipus. Els doctors també van exposar dades a tenir en compte, com per exemple que tenir fills abans dels 30 anys redueix la possibilitat de partir un càncer de mama (tant de la mare com del propi fill) o que a partir dels 80 anys, una de cada vuit dones acostumen a partir aquesta malaltia.
El doctor Sergi Martínez de l’Hospital Germans Trias i Pujol va destacar la importància de l’autoexploració mamàriai de la mamografia, una prova no invasiva i sense radiacions. Martínez va explicar que s’han trobat amb un percentatge elevat de dones que tenien una visita concertada per fer aquest tipus de prova i, per diversos motius, no s’hi van presentar. Per això va recordar la necessitat de fer un control anual perquè en cas de detectar la malaltia en una pacient, es faci en una fase molt poc avançada.
Durant la seva intervenció, el director Clínic d’Obstetrícia i Ginecologia de Can Ruti també va parlar del canvi de paradigma en els tractaments. “Estem passant de la talla única, a la oncologia especialitzada. Els tumors són diferents i s’ha de tractar de manera personalitzada per veure les diferències de cadascun”, remarcava Martínez. En aquest sentit, va comentar que els diagnòstics de càncer han augmentat però que la mortalitat es manté. Això vol dir que hi ha més dones que es curen gràcies a aquests avenços.
Així mateix també va revisar els tractaments complementaris com la radioteràpia, la quimioteràpia i la hormonoteràpia i va plantejar una extensa reflexió sobre els últims avenços en el tractament del càncer de mama mitjançant antineoplàsics de nova aplicació que milloren les alternatives.
També va explicar els tipus de cirurgies i l’evolució d’aquestes al llarg de la història recent, però el doctor Martínez va voler deixar clar que la cirurgia només és una part del tractament; que la resta d’etapes i de professionals que les envolten són igual d’importants. Així doncs, les unitats funcionals — formades per un equip de diversos professionals ara com ginecòlegs, radioterapeutes, psicòlegs i un llarg etcètera — s’han tornat imprescindibles a l’hora de treballar als hospitals.
La conferència del Doctor Sergio Martínez va acabar amb una reflexió que s’hauria de fer més sovint: No donar tanta importància als futbolistes i admirar als investigadors mèdics, que són els que de veritat s’ho mereixen. Al final, es va obrir un interessant debat actuant de moderador el Doctor Vicenç Cararach i de discusora la Doctora Marta Cararach, que va permetre precisar i aprofundir en el que s’ha exposat per Martínez.
Fotografies: L’auditori de Can Fabra durant la conferència del càncer de mama de la Clínica Sant Jordi | Andreuenc i Clínica Sant Jordi