· El projecte pretén impulsar el comerç local i s’inspirta en models de diverses ciutats europees
L’Ajuntament de Barcelona vol que la ciutat tingui la seva pròpia moneda i ja ha començat a fer els preparatius perquè aquesta arribi l’any 2017. El consistori posarà en marxa un projecte pilot a Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí on es valorarà la resposta ciutadana, i si aquesta és positiva la moneda s’estendrà per tota la ciutat.
El projecte està impulsat amb fons de la Unió Europea i té com a objectiu promoure el comerç local i afavorir el petit i mitjà comerç, d’aquesta manera s’evita que els diners es gastin fora del municipi. El Comissionat de Comerç, Consum i Mercats, Miquel Ortega, afirma que “És un procés a mitjà termini que la societat s’ha de fer seu i al qual l’administració ha de donar el seu suport”. La moneda serà digital i es podrà pagar mitjançant targetes tipus moneder electrònic o dispositius mòbils.
Tot i que en diverses ciutats europees com Bristol (Anglaterra), Nantes (França) o Sardenya (Itàlia) la moneda funciona amb normalitat i ha resultat ser un èxit, la decisió ha generat debat i rebut nombroses crítiques, com la del subgovernador del Banc d’Espanya, Fernando Restoy, que va definir el projecte com “impossible a més d’indesitjable”.
Algunes de les utilitats que Barcelona En Comú vol donar a la moneda local són poder atorgar part de les subvencions de l’Ajuntament; fer que part de les retribucions dels empleats públics es puguin cobrar en moneda local; subministrar part dels crèdits i microcrèdits; acceptar pagaments diversos a l’Ajuntament; afavorir les empreses proveïdores de l’Ajuntament que vulguin cobrar part o el total de les seves vendes a l’Ajuntament en moneda local i crear mecanismes perquè la ciutadania pugui bescanviar euros per moneda local amb una certa bonificació.
A Catalunya, Santa Coloma de Gramanet posarà en marxa la iniciativa a principis de gener. Serà el primer municipi d’Espanya en instaurar la moneda local i ja compta amb 108 comerços adherits que acceptaran pagaments amb diners locals.
La moneda de Santa Coloma també serà virtual i els usuaris hauran de descarregar-se una aplicació mòbil. L’Ajuntament espera que els ciutadans comprin més dins la ciutat ja que fins ara els estudis realitzats pel consistori determinaven que un 30% de despeses es feia fora.
Fotografia: Moneda virtual Bitcoin | Bitcoin