· La conferència ‘Avenços en urologia, càncer de pròstata’ de la Clínica Sant Jordi omple l’auditori de Can Fabra amb la doctora Torroella i el doctor Bucar
La Clínica Sant Jordi continua amb el programa d’educació per a la salut amb la conferència: ‘Avenços en urologia, càncer de pròstata’. La xerrada es va celebrar aquest dimarts 18 d’octubre a l’auditori de Can Fabra i va comptar amb els especialistes en urologia de la clínica andreuenca, la doctora Victoria Torroella i del doctor Santiago Bucar, que en acabar van respondre les preguntes d’una sala pràcticament plena. Es tracta d’un cicle de conferències gratuïtes dirigit a la comunitat de Sant Andreu per conscienciar sobre problemes de gran afectació en la població. En els propers mesos es realitzaran més xerrades sobre temàtiques diverses.
El doctor i president de la Clínica Sant Jordi, Josep Cararach Ramoneda, va inaugurar l’acte i va donar pas a la doctora Torroella que va començar parlant sobre la pròstata i els problemes que genera en els homes, normalment, majors de 45 anys. Així doncs, va explicar els símptomes prostàtics — com podrien ser la dificultat per orinar i els canvis que es produeixen en l’acte d’orinar en els homes que tenen una certa edat — per tal de conscienciar sobre la necessitat de fer controls periòdics i revisions.
La doctora també va donar les principals claus sobre el càncer de pròstata, que és el segon càncer amb més afectació als homes perquè, segons els estudis, un de cada cinc homes en tindrà. Tot i així, la doctora va comentar que es tracta d’una enfermetat que té un percentatge molt alt de cura. D’aquí rau la importància de la prevenció amb un diagnòstic precoç mitjançant el tacte rectal i una prova d’antigen específic de la pròstata (PSA), la qual permet analitzar un enzim en sang que prové de la glàndula prostàtica i observar el seu nivell.
La intervenció del doctor Santiago Bucar va centrar-se en el diagnòstic i en el tractament dels problemes de pròstata. Respecte el diagnòstic, va exposar que hi ha cinc vies principals: la història clínica del pacient — que acaba sent la més important —, una ecogràfica, una analítica amb PSA, una exploració física o bé una fluxometria urinària, és a dir, un estudi del flux de la sortida de l’orina per veure si s’està en una zona de no obstrucció.
Del tractament va aclarir que hi ha dues sortides: la medicació crònica i la cirurgia. La primera consisteix en provar, inicialment, amb fàrmacs de primera línia. Si no funcionen al pacient, es passa a tractaments naturals en forma de fàrmacs que tenen a les farmàcies i, en última instància, amb tractaments hormonals. La segona opció és la cirurgia que es fa mitjançant la Resecció Transuretral de Pròstata (RTU) o bé el làser. La RTU és una intervenció quirúrgica oberta, realitzada mitjançant un aparell endoscòpic, que s’acostuma a fer en pròstates molt grans i, en canvi, el làser es fa a partir d’un raig de llum molt concentrat i consisteix en una microcirurgia.
Fotografies: Conferència de la Clínica Sant Jordi a Can Fabra | Andreuenc