Una ‘hackathon’ o marató de ‘hackers’ és un esdeveniment en el qual els programadors informàtics i altres persones involucrades en el desenvolupament de programari col·laboren intensament en projectes de programari, tot i que de tant en tant també hi ha un component de maquinari. Es tracta d’una experiència col·lectiva per fer un projecte de programari en un temps limitat i solen durar entre un dia i una setmana. Algunes ‘hackathons’ serveixen només per a fins educatius o socials, però en cada cop més casos l’objectiu és crear un programari utilitzable.
Des d’ahir divendres i fins aquest diumenge, la Fundació i2CAT està coordinant la realització de la primera ‘hackathon’ ciutadana de dades obertes a Barcelona. En el decurs de l’esdeveniment es treballen reptes de diferents eixos temàtics de rellevància per la ciutat, com són la salut, els serveis de barri i la cultura de barri. Els assistents a la ‘hackathon’ tenen l’oportunitat d’analitzar els reptes proposats, aportar i compartir amb la comunitat el seu punt de vista, fent possible arribar a proposar i desenvolupar solucions que tinguin un impacte clar sobre les necessitats de la ciutadania.
La ciutadania o les entitats que participen en el projecte tenen accés a experts en dades obertes, que els donen suport per explorar la manera en què les aplicacions basades en dades obertes els poden ajudar a resoldre les seves necessitats. La ‘hackathon’ ciutadana s’estructura al voltant de dos espais diferenciats: una zona d’ideació i prototipatge on els grups de treball avancen en els seus projectes, i una zona d’inspiració on hi ha microxerrades de mentors i experts en diversos àmbits de rellevància, i recursos de formació en dades obertes. També es facilita als equips participants un paquet de suport en els àmbits tècnic, d’experiència d’usuari i de finançament que els ajudi a posar a la pràctica la seva idea.
Aquesta ‘hackathon’ ciutadana significa el tret de sortida de l’OpenDataLab Barcelona, el primer laboratori ciutadà de dades obertes a la ciutat de Barcelona. Aquesta activitat s’emmarca en el projecte europeu Open4Citizens, una iniciativa europea que pretén trobar nous usos de dades obertes en benefici dels ciutadans en 5 ciutats europees. Concretament, el projecte treballa en detectar i donar suport a necessitats definides per ciutadans mitjançant l’ús de dades obertes a Barcelona, Milà, Karlstad, Copenhaguen i Rotterdam.
Fotografia: Participants en una ‘hackathon’ | Wikimedia