A través del programa ‘Garantia d’Èxit BCN’ han trobat feina 172 joves d’arreu de la ciutat de Barcelona
A principis d’aquest any, Barcelona Activa va posar en marxa ‘Garantia d’èxit BCN’, un programa d’ocupació per combatre l’atur entre els joves dotat amb un milió d’euros, que es complementa amb una aportació municipal de prop de 3 milions més per reforçar les mesures i accions d’inserció laboral. Des d’aleshores, han participat en el programa un total de 373 joves d’entre 19 i 26 anys, dels quals 172 ja han trobat feina. L’Ajuntament de Barcelona ha exposat que per oferir un servei de proximitat i facilitar l’accés al programa ha obert cinc punts d’atenció en diferents districtes de la ciutat. Un d’ells és el de Sant Andreu que està ubicat al carrer Residència 13-15.
En aquests espais es fan sessions informatives sobre el programa ‘Garantia d’èxit BCN’, es realitzen activitats de recerca de feina i també es duen a terme entrevistes personalitzades amb els participants que hi accedeixen. D’aquesta manera, els punt d’atenció de Barcelona Activa es converteixen en les portes d’entrada a programes per potenciar la inserció dels joves al mercat de treball.
Quan els joves arriben als punts de Barcelona Activa, el primer que fan és una entrevista personal de diagnosi per definir un itinerari personalitzat i flexible que s’adapti a les necessitats personals, També es concreta l’estil d’aprenentatge que es vol seguir i els interessos laborals de cadascú. Paral·lelament, se’ls designa una persona que acompanya al jove en tot el procés i l’assessora en tots els problemes que pugui tenir.
En la visita que van fer la regidora de Sant Andreu, Carmen Andrés, i el tinent d’Alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, al nou punt d’atenció de Sant Andreu del programa ‘Garantia d’èxit BCN’ van poder copsar de prop el funcionament del centre i van fer balanç dels joves atesos. La regidora andreuenca va destacar la importància que tots els districtes puguin comptar amb un punt d’informació ocupacional, “en especial en barris o districtes on la taxa d’atur juvenil és més elevada”. Andrés també va subratllar que “es requereix un esforç de generositat de l’Ajuntament i del teixit associatiu per entendre que aquests punts son importantíssims en aquets moment, un servei que funciona i que ajuda als joves formats, que estan desorientats, a veure la llum i a millorar la seva capacitat alhora de trobar feina”.
Gerardo Pisarello va parlar en termes de ciutat i va posar en relleu que “l’atur juvenil és un problema greu de la ciutat, amb un terç dels joves en situació d’atur. Una catàstrofe en termes socials perquè suposa aïllament, exclusió social i pèrdua de l’autoestima”. En aquest sentit, va explicar que “un dels mecanismes que tenim són aquests programes d’inserció sociolaboral, de seguiment i acompanyament, que es fan de forma personalitzada amb cada jove i de manera territorialitzada, amb cinc punts d’atenció als barris”.
De cara a l’últim quadrimestre de l’any, hi ha previst obrir més de 530 places de formació professionalitzadora repartides entre tots els districtes de la ciutat. A més, entre setembre i novembre, es posaran en marxa una mena de “tastets professionals” que consisteixen en tallers pràctics pensats per a persones que busquen feina i no tenen clar el seu objectiu laboral. Cursos, per exemple, de creació de videojocs, d’impressió 3D i robòtica, d’ús professional de drons, de rebosteria, de jardineria i horts urbans, de reparació de motos i bicicletes, entre d’altres.
Fotografia: Presentació del nou punt d’orientació laboral a Sant Andreu | Andreuenc