Un projecte de sis empresaris barcelonins pretén convertir l’atinc Canòdrom de la Meridiana en un ‘dronòdrom’
Si deu anys enrere, quan al Canòdrom de la Meridiana encara es feien carreres de gossos llebrers, ens haguessin dit que aquest espai es convertiria en un centre de referència de drons ningú s’ho hagués imaginat. Aquesta és la idea que té un grup de sis empresaris barcelonins amb ‘Reimagine Drone’, un projecte que pretén fer de Barcelona la primera ‘drone city’ per captar talent i industria associada a aquesta tecnologia. A més, també es vol crear un ‘dronòdrom’ que aculli una lliga de professional de carreres drons, la ‘Drone Racing’.
Aquesta iniciativa arriba quatre mesos després de la inauguració del nou Canòdrom de la Meridiana. Un viver cultural i tecnològic que acull emprenedors culturals per tal de potenciar la innovació en l’àmbit de la cultura. D’aquesta manera, segons el president de la iniciativa, Joaquim Serra, ‘Reimagine Drone’ té la intenció de ser un “centre de referència en coneixement i desenvolupament de drons” i també un lloc de trobada i intercanvi d’idees per “identificar nous espais on desenvolupar drons”.
El ‘dronòdrom’ en què es convertirà l’espai andreuenc a partir de la propera tardor comptarà amb una àrea formativa per desenvolupar i pilotar drons, i també fomentarà programes de suport al sector de l’emprenedoria relacionats amb aquests aparells tecnològics. Sense oblidar la idea estrella d’organitzar competicions i carreres obertes al públic per apropar els drons a la societat.
Joaquin Serra, de la ‘Singularity University’; Dídac Lee, de la companyia Inspirit; Màrius Robles, de Reimagine Food; Albert Rovira, de iPedra Group; Jose Maria Borrell, de Natura Bissé, i Paloma Figueras-Dotti són els sis empresaris que han tirat endavant el projecte, que compta amb un capital inicial de 70.000 euros. També han donat suport a la iniciativa empreses com ‘Emesa Corporación Empresarial’, una societat especialitzada en potenciar empreses amb possibilitats de creixement i la incubadora ‘Incubio’ que és la gestora actual del Canòdrom.
Les carreres de drons
Com que la legislació espanyola prohibeix que els drons volin en una zona urbana o habitada a menys de vuit quilòmetres d’un aeroport, a més de 120 metres d’altura o que posin en perill les persones, ‘Reimagine Drone’ ha adaptat el projecte a la legalitat i ha previst les carreres de drons a les graderies de l’antic Canòdrom. Serra ha explicat que les grades s’acondicionaran amb unes xarxes “per evitar que els aparells es desviïn o posin en risc algú”. Es tracta d’un primer pas perquè en un futur la idea és cobrir tot el Canòdrom amb unes xarxes perquè les carreres de drons siguin com les dels antics llebrers.
Però perquè aquest projecte es materialitzi al districte andreuenc, encara falta l’aprovació de l’Ajuntament de Barcelona. Segons Serra, “els permisos no seran un problema perquè no s’ha modificat l’edifici”. Un altre dels arguments ha estat la importància que assumiran aquests aparelles tecnològics en un futur proper perquè les seves aplicacions van més enllà de l’entreteniment ja que permeten fer tasques de salvament subaquàtic, la vigilància fronterera, el control d’incendis forestals, la recerca de persones, el control fiscal, entre d’altres.
Fotografia 1: Façana principal del Canòdrom de la Meridiana | Andreuenc
Fotografia 2: Dron en acció | Wikimedia Commons