Un grup de 930 voluntaris va recórrer tots els carrers de la ciutat de Barcelona el mes de maig passat per fer un recompte de les persones que dormen al carrer. Els resultats: 941 persones dormint al carrer, de les quals 18 es trobaven al districte de Sant Andreu. Unes xifres que comparades amb les de l’any anterior presenten evolucions diferents; mentre que al conjunt de la ciutat el nombre de persones sense llar ha augmentat, a Sant Andreu ha disminuït.
El recompte, organitzat per la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), va servir per posar xifres a una realitat existent a la ciutat comtal que moltes vegades queda amagada. Per primera vegada, a més, es va poder fer un diagnòstic de tots els carrers de la Barcelona gràcies als 216 grups de voluntaris repartits per diverses zones concretes de cada barri.
El districte de Sant Andreu
Segons les dades recollides la nit del 18 al 19 de maig passat, el nombre de persones dormint als carrers del districte de Sant Andreu — ja fos al mateixos carrers, en caixer automàtics o en parcs — va ser de 18 persones. D’aquestes, es van localitzar 15 homes, una dona i dues persones desconegudes.
Sant Andreu va ser el districte on es van trobar menys persones dormint al carrer i, juntament amb Ciutat Vella, l’Eixample, Sants-Montjuïc i Gràcia van ser les zones on el nombre de persones pernoctant al carrer va disminuir respecte el recompte del 2015 que va fer la Fundació Arrels.
Els deu districtes de Barcelona
Al conjunt de Barcelona, la xifra de persones dormint al carrer aquest 2016 va elevar-se fins a 941. Això significa un augment de 22 persones respecte l’any passat. També es van donar a conèixer les dades de persones sense llar que viuen en equipaments municipals, entitats socials, pisos amb suport social o pensions. Novament, les xifres augmentaven; mentre que el 2015 eren 1.672 al conjunt de la ciutat, el 2016 eren 1.973.
Per districtes, es van comptabilitzar 220 persones a l’Eixample, 185 persones a Ciutat Vella, 144 persones a Sants-Montjuïc, 135 persones a Sant Martí, 58 persones a Sarrià-Sant Gervasi, 46 persones a Gràcia, 45 persones a les Corts, 30 persones a Horta-Guinardó, 30 persones a Nou Barris, 18 persones a Sant Andreu. A més, dins els recintes de Parcs i Jardins s’han registrat 30 persones.
Jesús Ruiz i Tere Bermúdez, portaveus de la XAPSLL, van manifestar que el recompte “és fruit de la tasca en xarxa de 32 entitats, que treballen a la ciutat amb l’objectiu d’eradicar el sensellarisme i que ningú hagi de dormir al ras”. A més, van recordar que “darrere de cada xifra hi ha una persona i una història de vida” i van agrair la implicació ciutadana de tots els voluntaris participants.
Per la seva banda, la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials i ex-regidora del districte de Sant Andreu, Laia Ortiz, va assegurar que el repunt en les dades “era esperat, però ens ha de fer reflexionar al conjunt d’administracions sobre les polítiques que s’han fet a nivell social, laboral i econòmic, que han portat moltes persones a l’exclusió social. La fotografia que avui veiem és una expressió d’aquest augment de les desigualtats”.
Ortiz també va aprofitar l’ocasió per reclamar a la Generalitat major implicació i va a assegurar que “hem de fer molt més, també en el model d’atenció, perquè aquestes persones que estan al carrer vulguin incorporar-se en un itinerari d’inclusió, i hem de fer-ho pensant-ho conjuntament amb les persones que estan al carrer, per veure si els equipaments són prou atractius i accessibles. Tenim molta feina per fer, però tenim una bona diagnosi per fer-la”.
Fotografia: Una persona dormint al ras | Wikimedia Commons