El districte de Sant Andreu ha pujat al carro de les noves tecnologies i ha desenvolupat una aplicació mòbil perquè els ciutadans i visitants del districte puguin descobrir els principals elements d’atractiu turístic de la zona. L’aplicació per a dispositius mòbils compta amb un plànol que recull 74 punts d’interès del districte i ofereix set itineraris temàtics. L’aplicació és gratuïta i està disponible pels sistemes iOs i Android.
Els mapes de paper han quedat pràcticament obsolets. Per això, des del districte andreuenc han posat en marxa una nova aplicació mòbil amb fotografies, mapes, vídeos explicatius i una funció de geolocalització que permet als usuaris desplaçar-se pels carrers de Sant Andreu com si de guies turístics es tractessin. Una eina que tindran tots els districtes de la ciutat que dotarà de valor afegit les zones més emblemàtiques.
L’aplicació mòbil compta amb 74 punts d’interès turístic –com per exemple, la Parròquia de Sant Andreu de Palomar, el camp Narcís Sala, l’estació de la Sagrera, la Torre del Fang o el Canòdrom– i ofereix set rutes temàtiques: pel nucli antic de Sant Andreu de Palomar; pel patrimoni industrial i arquitectònic; pels comerços singulars; pels parcs, jardins i vies d’aigua; per la memòria històrica de Sant Andreu; per l’art sacre a Sant Andreu de Palomar: i una pel barri dels Indians. Uns itineraris que estan disponibles amb uns mapes offline, és a dir, que no cal connexió a internet per poder consular-los.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és intentar ubicar Sant Andreu entre els punts d’interès turístic de Barcelona perquè des del districte creuen que “hi ha prou elements que poden ser d’interès pels visitants de la ciutat i que comptem amb un interessant patrimoni arquitectònic, natural, comercial i cultural”. D’aquesta manera, l’aplicació pretén contribuir en la preservació i en el coneixement públic dels elements patrimonials i censats del territori andreuenc per vincular-los al districte. També intentarà potenciar el comerç i la promoció econòmica de la zona. Una manera de cohesionar els diferents barris del districte i de donar-lo a conèixer a la resta de la ciutat.
Aquestes actuacions es financen a través del Fons de Foment del Turisme de la Generalitat, provinent de l’impost sobre estades en establiments turístics.
Itinerari del nucli antic de Sant Andreu de Palomar
Es tracta d’una ruta per recórrer 33 punts arquitectònics i culturals de Sant Andreu de Palomar que permeten conèixer la seva història; des del seu naixement com a poble fins a l’annexió amb la ciutat de Barcelona. L’itinerari començà a l’Estació de Sant Andreu Comtal, segueix per la Clínica Sant Jordi, el carrer Grau, la premsa de vi de Can Xandri, el refugi antiaeri de la Lira, el Sant Andreu Teatre! i molts altres punts. Tot plegat, per acabar a la Casa de la Vila de la plaça d’Orfila. Un recorregut obligat per conèixer el passat i el present de Sant Andreu de Palomar.
Itinerari de patrimoni industrial i arquitectònic
Setze punts que ressegueixen el passat obrer i les grans indústries existents en èpoques anteriors, així com l’urbanisme i els tipus d’habitatge desenvolupats al districte de Sant Andreu. El Canòdrom, Can Fabra, la Casa Bloc, les vivendes del Congrés o el barri de Bon Pastor en són alguns exemples.
Itinerari de comerços singulars
Les Farmàcies Guinat, Franquesa i Clapés, la Fleca Girabal el Bar Versalles, el Mercat de Sant Andreu, l’Impremta Baltasar, la Cansaladeria Puig, la Casa Rusca, el Bar Colòmbia i el Forn de Can Tur són els onze comerços emblemàtics de Sant Andreu que composen aquesta ruta. A més, aquells visitants que vulguin entrar dins dels establiments i sentir-ne les històries per boca dels propis protagonistes, tindran l’oportunitat de participar en visites guiades el segon dissabte de cada mes d’11 a 13 hores sortint des de la plaça Orfila. Unes visites a càrrec de l’Eix Comercial de Sant Andreu, amb places reservades i amb un preu de 3 euros.
Itinerari de jardins, parcs i vies d’aigua
Els espais verds del districte tenen una relació amb les canalitzacions i el repartiment de l’aigua. Per això, amb aquesta ruta es poden recórrer 12 llocs, alguns dels quals van servir per abastir d’aigua al poble de Sant Andreu de Palomar. L’Aqüeducte Palombarum, el Rec Comtal, el Pilar d’aigua de Sant Andreu o el Parc de la Pegaso són alguns exemples.
Itinerari indià
Un itinerari per 10 punts del barri del Congrés – els Indians que pretén explicar l’origen d’aquesta zona. Un origen que, segons la tradició oral, es va produir gràcies al retorn d’emigrants catalans d’Amèrica, amb grans fortunes.
Itinerari d’art sacre
La Capella dels Segadors, l’Església de Sant Pacià i el Santuari-Parròquia de Sant Josep Manyanet formen els tres punts d’aquest ruta. Uns espais que conserven bons exemples d’art sacre i que acumulen una història vinculada amb fets com la Guerra dels Segadors o amb personatges com Antoni Gaudí o el pintor Josep Verdaguer.
Itinerari de memòria històrica
En aquest recorregut transportarà al ciutadà pels fets de la Setmana Tràgica, la II República, la Guerra Civil i els anys del franquisme, amb 27 punts d’interès turístic com per exemple el refugi antiaeri de la Sagrera, la presó de dones de la Trinitat, l’antiga Fàbrica La Maquinista.
Fotografia: Captures de pantalla de l’aplicació | iTunes – Ajuntament de Barcelona