“T’imagines no poder sortir al carrer durant dies, mesos o fins i tot anys?” Malauradament, hi ha persones grans que no poden sortir de casa soles. Les causes? La mobilitat reduïda i les barreres arquitectòniques dels nostres barris. Per aquesta raó, l’any 2009 es va posar en marxa el programa ‘Baixem al carrer’.
Aquesta iniciativa està destina a ajudar les persones de més de 65 anys i millorar d’aquesta forma la salut mental i física, així com la seva qualitat de vida. Amb això, es pretén evitar l’aïllament social que pateixen aquestes persones, tal com comenten des del web de l’Ajuntament de Barcelona.
‘Baixem al carrer’ va començar al barri barceloní del Poble-sec i des de llavors no ha parat d’estendre’s per altres punts de Barcelona. Des de fa una setmana, el districte de Sant Andreu també pot gaudir d’aquest servei a un dels seus barris: el Bon Pastor. D’aquesta manera, tots aquells veïns que vulguin col·laborar com a voluntaris ho podran fer.
‘Baixem al carrer’ ofereix diverses activitats, però una de les més importants són les sortides periòdiques que duen a terme usuaris del programa i voluntaris. L’Agència de Salut Pública de Barcelona ofereix tota la informació necessària per aquells veïns andreuencs que vulguin donar un cop de mà i la Creu Roja la formació dels voluntaris.
Ara, fa set anys que el programa funciona i els resultats han estat molt satisfactoris tal com apunta l’informe d’ Avaluació del procés de l’any 2015. Aquest document avalua el procés de la iniciativa ‘Baixem al carrer’ dels anys 2013 i 2014. A més, ofereix una sèrie de dades interessants que mostren també els problemes que poden tenir les persones grans amb mobilitat reduïda. Així, el 21% dels ciutadans de la capital catalana té 65 anys o més i un 17,9% dels edificis no compten amb un ascensor. L’ajuda de les entitats col·laboradores i dels voluntaris és de gran ajuda en aquests casos.
Fotografia: Imatge del cartell promocional de ‘Baixem al Carrer’ | Ajuntament de Barcelona