S’apropa la Revetlla de Sant Joan, la nit de l’any en la que es tiren més petards arreu dels Països Catalans. Tot i això, en els dies previs i conforme s’apropa la tradicional celebració també es consumeixen molts articles pirotècnics. Per això val la pena donar una sèrie de consells per fer-ho de la manera més segura i saber com actuar davant de les reaccions adverses de les mascotes. Tot seguit Andreuenc ofereix les recomanacions de dos experts de proximitat.
Consells sobre l’ús d’articles pirotècnics
La Satànica de Sant Andreu anima a tothom a gaudir de la revetlla de manera responsable i prudent. En primer lloc, recorden als pares que si compren articles de classe 3, que són per a majors de 18 anys, ens han de tirar amb els seus fills si aquest són menors d’edat. En cap cas es pot fer la trampa de comprar-los els pares i que els fills els tirin pel seu compte, ja que seria un comportament irresponsable d’alt risc. Pel que fa a les recomanacions més generals, per òbvies que siguin s’han de reiterar ja que moltes vegades no s’hi para prou atenció.
No s’han de guardar articles pirotècnics a les butxaques, perquè es poden encendre i explotar a dins. A més, no s’ha de posar mai la cara ni cap part del cos damunt del petard ja encès, ja que pot explotar abans del previst i provocar accidents oculars i greus cremades. De fet, un cop encesa la metxa cal retirar-se ràpidament, parant especial atenció al material pirotècnic que té metxa ràpida. En cap cas s’ha de deixar que un petard esclati a la mà, perquè podria provocar cremades greus o fins i tot l’amputació d’algun dit.
Tampoc s’han de llençar coets ni altres artefactes que continguin foc a menys de 500 metres del bosc, perquè s’hi podria calar foc i provocar un incendi forestal. A més, mai s’ha de llençar cap coet amb la mà ni amb la canya malmesa, ja que podria sortir en la direcció no desitjada. Tampoc s’ha de ficar cap petard a dins de totxanes, ampolles de vidre o altres elements que es puguin esmicolar en l’explosió, perquè la metralla podria ferir a la gent del voltant. I sota cap concepte s’han de tirar articles pirotècnics contra cap persona, animal o propietat privada.
Com actuar davant de la por de les mascotes
Els propietaris de gossos, gats i altres animals de companyia tenen una preocupació afegida, ja que la Revetlla de Sant Joan és una data especialment traumàtica per a les mascotes. Des de la clínica andreuenca San José Veterinaris, comenten que els gossos són els que pitjor ho passen, ja que presenten una reacció natural de por davant de sorolls intensos, sobtats i que no poden predir. Amb els petards, l’animal pateix un ensurt i pot presentar des d’una lleugera intranquil·litat fins a una reacció de pànic.
Quan un gos no és capaç de superar la situació de por inicial i entra en un estat d’ansietat extrem i bloqueig mental, es parla de fòbia als petards o sorolls. L’animal pot mostrar dilatació de la pupil·la, tremolors, crits, intents de fugida, eliminació d’orina o femtes, destrosses i fins i tot agressivitat. Aquest problema apareix per primera vegada quan l’animal és jove i empitjora any rera any, és a dir que no s’hi acostumarà mai.
Quan un propietari veu aquesta reacció de por en la seva mascota, normalment l’intenta calmar acaronant-la, parlant-li suaument o fent-li petons. És una errada clàssica que s’ha d’evitar, perquè sinó entendrà que se li està premiant el seu comportament de por i ho integrarà com una manera acceptable de comportar-se en el futur, encara amb més intensitat. Per això cal seguir les següents recomanacions de San José Veterinaris a l’hora d’actuar davant la reacció de por o fòbia als petards.
En el cas dels gossos, durant els dies previs a la revetlla, cal evitar parcs, places o llocs on s’acostumin a tirar petards, passejant preferiblement per carrers tranquils. No s’ha d’acaronar mai a l’animal quan manifesti por, perquè com s’ha comentat tranquil·litzar-lo és contraproduent. Tot i això, tampoc se l’ha de renyar perquè tampoc serviria de res. És important portar el gos ben lligat, ja que en cas contrari podria fugir si s’espanta, per això cal verificar que porta el collaret o l’arnès ben ajustat.
Pel que fa als gats, cal verificar que no es pugi llençar per la finestra o el balcó davant de l’ensurt. A casa val la pena deixar que s’amagui, sense forçar-lo a sortir, perquè arrecerat se sentirà més segur. A més, de manera general per a totes les mascotes, és important tancar les finestres i baixar les persianes. D’aquesta manera s’esmorteirà el soroll i no patiran tant.
Si la reacció de por comença dies abans de la Nit de Sant Joan, el veterinari pot recomanar productes naturals, sense efectes secundaris, que es poden administrar durant uns quants dies i tenen un efecte suau que ajuda a baixar l’ansietat. Per al dia de la revetlla, el veterinari el pot aconsellar un tranquil·litzant que farà que passi millor el tràngol. Mai s’han de fer servir fàrmacs per a humans, sovint fan un efecte contrari que excita més a l’animal. És important donar-li la pastilla quan l’animal encara estigui tranquil, al voltant de les 5 de la tarda.
Fotografia: Parella observant focs artificals amb la seva mascota | Andreuenc