La Parròquia de Sant Pacià es va ordenar aixecar per la Congregació de Jesús i Maria entre 1876 i 1881, en el seu projecte de fer un convent i una escola de noies. El seu arquitecte va ser l’andreuenc Joan Torras i la seva decoració interior la va fer entre 1879 i 1881 el propi Antoni Gaudí. Aquesta església va ser comprada als pocs anys pels Germans Maristes, ja que finalment les monges de Jesús i Maria van decidir aixecar la seva nova escola al passeig de Fabra i Puig, on està actualment)
Els Maristes van ocupar aquell espai fins que l’incendi provocat durant els fets de la Setmana Tràgica de 1909 va destruir gran part del convent i va malmetre l’església. Després d’uns anys tancada, va ser rehabilitada i recuperada com a parròquia el 1924. L’antic orgue de l’església va ser destruït durant la Guerra Civil i la parròquia va estar sense uns 30 anys. El 15 d’octubre de 1967, gràcies a la donació feta per una veïna del carrer del Vallès, es va inaugurar el nou orgue mecànic amb cadireta –el primer de tota la ciutat– obra de Gabriel Blancafort i Joan Capella.
L’any 2010, degut ja al seu mal estat es va iniciar una campanya de recaptació de fons per restaurar-lo. Malauradament, la situació econòmica no va acompanyar i només es va poder aconseguir una petita part dels recursos necessaris. Per tant, la reparació de l’orgue va haver d’esperar. Però el febrer passat, un dels tubs més grans es va inclinar i, en existir el risc de caure, es va haver de retirar. La situació ja és crítica i per això s’ha decidit recuperar aquella campanya per netejar l’orgue i enfortir i millorar la resistència dels tubs.
Apadrina un tub! és la nova campanya de micromecenatge que pretén aconseguir els diners necessaris amb petites aportacions. Des de 6 euros, tothom qui ho desitgi pot apadrinar un tub de l’orgue i figurar al llibre que s’editarà quan es restauri. Per 18 euros s’apadrinarà un dels tubs més afectats i a més de sortir al llibre es rebrà una invitació pel proper concert d’orgue que es celebri a la parròquia. Mentre que per 65 euros es podrà apadrinar un tub del flautat, de la trompeta o del cromorn. En aquest cas, a més de tots els avantatges anteriors es podrà assistir gratuïtament a les visites guiades a l’orgue que es fan els dissabtes al matí.
L’orgue de la Parròquia de Sant Pacià necessita l’ajuda de tots els andreuencs que vulguin col·laborar en la seva reconstrucció. Tothom qui desitgi més informació pot consultar el web de l’orgue o enviar un correu electrònic a l’adreça orguedesantpacia@gmail.com.
Fotografia: Orgue de la Parròquia de Sant Pacià | Orgues de Catalunya