El diumenge 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones, també conegut com a Dia Internacional de la Dona Treballadora. Aquesta diada, reconeguda per l’Organització de les Nacions Unides, commemora la lluita de la dona per la seva participació conjuntament amb l’home al camp del treball i a la societat en general.
Des de l’inici de la revolució industrial, gran part de la població femenina dels sectors populars es va incorporar al treball assalariat. Aquesta incorporació, però, no va eximir a les dones de continuar sent responsables del treball que comporta la cura de les persones del grup familiar ni de les activitats domèstiques. Les precàries i difícils condicions de treball industrial van provocar, des de mitjans del segle XIX, l’aparició de moviments de dones que reivindicaven millors condicions laborals, com ara la reducció de la jornada laboral, la limitació de l’edat de treball de les criatures, la prohibició de l’horari nocturn per a les dones, la compensació econòmica per accidents laborals i les mesures per prevenir-los.
D’aquesta experiència, Catalunya no en va quedar al marge. En 1881, per exemple, 3.500 treballadores del sector tèxtil d’Igualada van fer una vaga en demanda de millors condicions de treball. Que la commemoració sigui el 8 de març bé donada per diversos fets puntuals: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l’incendi de la Fàbrica Cotton o l’escandalós incendi de la fàbrica del Triangle Shirtwaist Company de Nova York, en el qual el 25 de març de 1911 van morir 146 obreres –la gran majoria dones immigrants joves– que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.
A Sant Andreu de Palomar aquesta setmana s’han començat a fer actes per commemorar el Dia Internacional de la Dona. Dimecres es va inaugurar l’exposició La Dona, del Grup de Pintors de Sant Andreu, i ahir dijous es va inaugurar l’exposició Quanta Guerra! Dona i Guerra Civil, sobre l’important paper de la dona en aquest conflicte bèl·lic.
Però el plat fort de tots aquests actes es produirà el mateix diumenge 8 de març, coincidint amb la diada reivindicativa, i l’epicentre serà la Fabra i Coats. A les 12:00 hores el Districte de Sant Andreu, en col·laboració amb els Amics de la Fabra i Coats i el Consell de les Dones del Districte de Sant Andreu, descobriran una placa commemorativa dins del recinte de la Fabra i Coats. Serà un homenatge a totes les dones treballadores d’aquest complex industrial, que va estar actiu entre els anys 1837 i 2005.
Fotografia: Treballadores de la Fabra i Coats al llibre Abans de Sant Andreu | Fons Pepita Rosas