Segons han informat a l’Andreuenc diversos veïns de la zona, ahir al matí es va localitzar a la plaça Marià Brossa el que sembla ser part de l’entrada d’un antic refugi antiaeri de la Guerra Civil. La troballa es va fer degut a les obres de remodelació que s’estan fent actualment en l’àmbit de la plaça.
Aquesta possibilitat ja havia estat advertida pel Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) en diversos treballs de recerca realitzats per aquesta entitat, com per exemple la revista Finestrelles 4. Segons el que explicaven els veïns més grans, la plaça Marià Brossa va disposar d’un refugi que es va construir cap a l’any 1937 i que tenia dues entrades. Una a la mateixa plaça, fent cantonada amb el carrer Servet, i l’altre que donava al carrer Sant Hipòlit. La capacitat era per a unes 70 persones.
A partir de 1937, els avions italians i alemanys –aliats de Franco– van començar a realitzar bombardejos a la zona republicana. Durant el conflicte, i molt especialment a la primera meitat de 1938, un continu atac quasi diari va acabar provocant milers de morts a la ciutat comtal.
Els veïns de Sant Andreu de Palomar, igual que en moltes altres poblacions republicanes, davant del perill d’atacs aeris, van començar a construir refugis pels carrers andreuencs per poder refugiar-se en cas d’atac. Segons recorden els que en aquells temps eren infants “els vailets jugàvem amb les muntanyes de terra que hi havia abocades al carrer, que eren les que extreien els nostres pares que, quan venien de treballar i en torns organitzats, es dedicaven a fer galeries subterrànies al costat de casa per protegir-nos de les bombes”.
El que sembla ser que és un dels accessos al refugi de la plaça Marià Brossa va ser tapiat poc després d’acabar la guerra. Ara tot apunta a què s’ha redescobert i el personal de l’obra, degut a l’expectació creada, primer el van tapar amb fustes per evitar que es veiés i a la tarda el van cobrir definitivament amb una nova tapadora de ferro. Segons ha pogut saber Andreuenc, un arqueòleg havia estat fent el seguiment de l’obra. Però es va donar per acabada la seva feina abans de completar-se remodelació de la plaça tot, malgrat que els veïns havien assenyalat que el refugi estava en una part que encara no havia estat afectada.
Així que ahir, sense cap mena de control arqueològic que pogués acabar de confirmar o desmentir la possible troballa, els operaris van procedir a cobrir de nou la zona. Per tant, s’ha perdut l’oportunitat de recuperar i conèixer una mica més el nostre patrimoni. Sortosament, havent-hi una tapadora de ferro, tant de bo algun dia l’Ajuntament decideixi aprofundir més i autoritzi a algun arqueòleg a fer la seva feina correctament.
Fotografia: Possible entrada al refugi per la plaça Marià Brossa | Andreuenc