Dades obertes, codi lliure, ciutadania implicada i científics amb ganes de servir a les necessitats col·lectives. Aquests són els ingredients bàsics per al desenvolupament del que s’anomena ciència ciutadana, la nova manera de fer recerca induïda per l’esclat de la tecnologia i les xarxes socials. Un projecte que, com el seu nom indica, busca la participació ciutadana en la recerca científica mitjançant experiments col·lectius.
La facilitat per a comunicar-se, mitjançant dispositius o telemàticament, ha dut científics i ciutadans a generar i compartir resultats i inquietuds. Els laboratoris s’obren, els científics es treuen la bata i la ciutadania s’apropa a un món que fins ara contemplava amb perplexitat i desconeixement, perquè uns i altres ara es necessiten per intercanviar dades i experiències. D’aquesta manera la ciència busca la complicitat de qui li ha de donar valor.
BCNLab és una plataforma impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut de Cultura, per a fomentar, connectar i donar a conèixer l’activitat innovadora i creativa. L’Oficina de Ciència Ciutadana de BCNLab té en marxa varis projectes relacionats amb la mobilitat humana, el comportament racional dels individus i la qualitat de la ciutat on vivim. Alguns d’aquests projectes tenen com a epicentre la Fàbrica de Creació Fabra i Coats.
Un dels projectes que es desenvolupa a Sant Andreu de Palomar és el festival de jocs de taula DAU Barcelona, que el passat mes de desembre va celebrar la tercera edició. Mitjançant aquest experiment científic, s’investiga sobre el comportament racional de cada individu en relació al benefici propi i al benefici col·lectiu, a través de jocs i dilemes socials.
Un altre exemple són els dos assajos tecnològics que formen part del projecte europeu FI-Content 2 i porten l’experimentació amb noves tecnologies als carrers andreuencs. Compten amb la participació de la fundació i2CAT, que aplica tècniques de Living Labs per a analitzar com es relaciona la ciutadania amb la tecnologia. L’objectiu és per a poder desenvolupar serveis a mida que resolguin les seves necessitats.
S’havien de desenvolupar els dies 16 i 23 de gener, però la sessió la primera sessió es va haver d’ajornar a causa de condicions meteorològiques adverses. La nova data és aquest divendres i les inscripcions encara estan disponibles al web de l’organització. No fan falta coneixements informàtics previs i l’únic requisit és presentar-se amb un dispositiu mòbil amb connexió a internet, amb la bateria carregada i espai suficient per descarregar-se l’aplicació a testejar.
Pels voltants de la Fabra i Coats, al llarg de la tarda del 6 de febrer els participants caçaran localitzacions, assoliran reptes i guanyaran punts amb els seus dispositius mòbils mitjançant una versió adaptada de l’aplicació Smart City Guide, de l’institut de recerca alemany Fraunhofer Fokus. A part de passar-s’ho bé, podran optar a un dels sis premis d’entre 30 i 150 euros a bescanviar per productes d’Amazon que els organitzadors han instituït com a premi. Els agraciats seran els jugadors que acumulin més punts.
Fotografia: Aplicacions mòbils adaptades a la ciutadania | BCNLab