El doctor i president de la Clínica Sant Jordi, Josep Cararach Ramoneda, continua amb la feina de dues generacions passades de la família Cararach. Des del naixement de la clínica l’any 1928, Sant Andreu de Palomar ha disposat d’un centre hospitalari de proximitat on poder satisfer les necessitats sanitàries. Ara, després de més de vuitanta anys de servei, toca renovar-se per a continuar creixent i estar a l’altura dels nous temps. Una regeneració que anirà de la mà del mateix doctor Cararach, el qual té la intenció de seguir al capdavant de la institució fins que el nou edifici comenci a prendre forma.
Com neix la clínica Sant Jordi?
La clínica va ser fundada l’any 1928 quan el meu avi, Josep Cararach Mauri, va comprar la torre d’estil neoclàssic –l’actual seu del centre mèdic– per a muntar una clínica amb mutualitat pròpia. Va escollir Sant Andreu perquè tota la família era del poble, i va trobar-se en una situació similar a l’actual; no hi havia cap hospital de referència a la zona. Posteriorment, el meu pare i tres metges més van continuar amb la tasca mèdica establint un nucli inicial de medicina, cirurgia i ginecologia. Des d’aleshores, no ha deixat de funcionar.
Ja disposen d’un projecte ferm perquè la nova clínica sigui una realitat?
Sí. Després de cinc projectes i de més de vuit anys de feina, hem trobat el projecte definitiu. Així, el Plenari de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el 28 de febrer de 2014 el pla urbanístic que dóna peu a l’ampliació i renovació de la clínica Sant Jordi.
I a hores d’ara, en quin moment es troba el projecte?
Gràcies a l’aprovació de l’Ajuntament, l’arquitecte Albert de Pineda –especialista en altres renovacions hospitalàries– està treballant en el projecte bàsic, és a dir, en tota la distribució interna de la nova clínica. Un cop acabat, passarà novament per l’Ajuntament de Barcelona, que haurà de tornar a aprovar les propostes noves. Tot i així, no esperem que hi hagi cap inconvenient perquè ja s’ha donat el vist i plau al gruix de proposicions.
Quin és termini previst per l’entrada funcionament de la nova Clínica Sant Jordi?
A partir del moment que s’aprovi el projecte definitiu, s’hauria de parlar d’uns cinc anys per a completar tota la renovació. Es parla d’un quinquenni perquè s’han de trobar les fonts de finançament adequades i perquè la renovació es dividirà en dues fases, per tal de no aturar el funcionament de la clínica. Primer es construirà un edifici i després s’enderrocarà la part posterior de l’actual, per a continuar les obres. La torre principal es mantindrà perquè està protegida i se li donarà l’ús que decideixi l’ajuntament. D’aquesta manera, el servei mèdic estarà íntegrament al nou edifici. Tot i això, si tot surt com es preveu, la nova clínica ja podria començar a funcionar cap al 2018 en la primera part que es construirà.
I els motius que porten a dur a terme aquesta renovació?
Quan vam plantejar-nos realitzar el projecte, el primer que vam fer va ser un estudi demogràfic. Aleshores, vam adonar-nos que la zona de Barcelona de la qual formem part acumula el 40% de la població de la ciutat i, únicament la nostra clínica segueix donant servei. Els districtes de Sant Andreu, Nou Barris i Sant Martí no disposen de centres hospitalaris públics ni de clíniques privades. Així doncs, si des de la Clínica Sant Jordi no engeguem un projecte d’aquestes dimensions, no ho farà ningú més.
El problema que la gent marxi a altres zones de Barcelona, es tracta d’una qüestió històrica?
Sí, sempre ha existit. Sembla que entre els humans hi ha la tendència d’anar a zones on l’estatus social és una mica més alt i on les novetats i les dimensions siguin més accentuades. És una qüestió de confiança. Per tant, nosaltres no podem quedar-nos de braços plegats i hem de créixer per a poder atendre pacients que viuen al poble de Sant Andreu amb intervencions d’alt nivell. Un fet que ens permetria evitar la retroalimentació de la competència –quan derivem pacients a altres centres– i facilitar el servei mèdic de proximitat a la ciutadania andreuenca.
Per tant, l’objectiu és convertir-se en el centre hospitalari de referència del districte i de la vessant nord de la ciutat?
Sí. I no només d’aquesta part, sinó també dels pacients que històricament provenien –i que encara continuen venint– de la línia de tren que connecta els pobles de l’interior, com ara Vic, Mollet, Montcada, amb l’estació de Sant Andreu Comtal. Una qüestió que es complementa amb la situació estratègica on es troba la clínica; a l’entrada de Barcelona i ben a prop de la futura estació central de l’AVE de la Sagrera.
Quines característiques estructurals tindrà la nova clínica?
El centre tindrà una cobertura d’uns 150.000 habitants. Passarem de tenir 50 llits a tenir-ne 100, i s’ampliaran les sales de quiròfans fins a 10. Per tant, al doblar aquestes estructures, també generarem nous llocs de treball. Uns llocs que requeriran d’especialistes i d’un nombre específic d’empleats per a cada pacient. El que volem aconseguir és que la Clínica Sant Jordi pugui competir amb les altres grans clíniques de la ciutat.
Es tracta doncs, de renovar-se o morir?
Una mica és aquest concepte. Amb aquest projecte pretenem posar a l’abast de la societat les institucions necessàries, millorar-les amb els avenços corresponents i continuar promovent la seva funció, tan social com sanitària.
Serà la seva darrera contribució a la clínica?
Aguantaré mentre estiguem implicats en el projecte. Podria jubilar-me ara, però vull que la renovació sigui una realitat. Per tant, el dia que posem la segona pedra –no la primera– me n’aniré cap a casa amb la condició que la idea que ens ha portat fins aquí es mantingui. És a dir, que la nova Clínica Sant Jordi continu essent un centre sanitari multiespecialitzat, amb la filosofia històrica iniciada pel meu avi.
Fotografia: El doctor Cararach amb la maqueta de la nova Clínica Sant Jordi | Pau Mitjans