L’Escola Mare de Déu del Àngels, situada al barri de la Sagrera, va ser fundada l’any 1898 com a centre educatiu per a noies. Des d’aleshores, tot i els diversos canvis que ha patit l’escola que ara és mixta, han intentat sempre fer un projecte educatiu globalitzat on l’alumne és el protagonista del seu aprenentatge.
A l’educació infantil l’estimulació primerenca afavoreix una bona organització neurològica en els alumnes, els capacita per a l’excel·lència i possibilita prevenir possibles dificultats en aprenentatges futurs. A l’educació primària les intel·ligències múltiples en acció faciliten als alumnes el desenvolupament de les seves fortaleses, permetent-los utilitzar els coneixements adquirits per a resoldre qualsevol problema en situacions i contextos diferents.
A l’educació secundària s’implementen les metodologies actives, que els dóna un aprenentatge flexible i interactiu i on es desenvolupa l’autonomia i la responsabilitat, afavorint la superació personal, l’exigència i el treball cooperatiu. A Batxillerat, es fomenta una maduració intel·lectual i humana, on s’acompanya als alumnes en la recerca de la pròpia identitat, la configuració d’un projecte de vida obert als altres i es facilita la utilització rigorosa de les eines cognitives.
La mare Mònica Ferre, directora del centre, comenta que “des de P2 fins a 6è de primària tenen escacs com a complement al desenvolupament del pensament lògic matemàtic i a l’adquisició de valors; també des de P3 tots els alumnes aprenen a tocar el violoncel i el violí, a per desenvolupar les seves habilitats musicals i gaudir amb les possibilitats que ofereix el llenguatge musical”.
La novetat d’aquest curs és la robòtica curricular des de 5è de primària fins a secundària i extraescolar des de 1r de primària. Aquesta matèria fa entusiasmar els alumnes amb la ciència i tecnologia, permetent que aprenguin habilitats per al futur. Tal i com indica el professor Vicenç Casas “hi ha altres escoles al districte que ho fan com a activitat extraescolar, però no és curricular com aquí”.
Aquest any l’escola es presenta per primer cop a la First Lego League, que és una competició on els participants han de fer un projecte científic i superar missions amb un robot que han construït ells mateixos. Aquesta competició se celebra el mes de febrer a nivell català i, si els alumnes de l’escola queden entre els tres primers de la Micro First Lego League, aniran a Tenerife el mes de març a continuar la competició. En cas de victòria, l’equip de l’escola aniria a la Word Festival que es disputa als Estats Units d’Amèrica.
Fotografia: Alumnes a l’aula de robòtica de l’escola | Rut Ortiz