Ateneu l’Harmonia o Ca l’Alsina, una d’aquestes dues propostes serà la que donarà nom al flamant equipament sociocultural estrenat el passat 27 de setembre dins del recinte de l’antiga Fabra i Coats. La decisió s’efectuarà mitjançant una consulta popular que va començar abans d’ahir i que durarà fins el 10 de desembre. Les votacions es realitzen al mateix Casal de Barri (carrer de Sant Adrià, 20) i hi pot participar qualsevol persona major de setze anys acreditant-se amb el DNI o qualsevol altre document oficial.
No és la primera vegada que s’intenta batejar el Casal de Barri, perquè tot just fa un any que el Plenari Municipal va rebutjar la proposta d’anomenar-lo “Ateneu l’Harmonia”. Aquest tampoc ha estat l’únic conflicte amb l’Ajuntament, perquè els impulsors d’aquesta proposta la Federació d’Entitats l’Harmonia durant vuit anys ha lluitat i reivindicat aquest equipament. Finalment després d’un polèmic estira-i-arronsa amb el gerent i el regidor del Districte, el juliol passat se’ls va concedir l’administració del Casal de Barri amb el model de gestió comunitària.
Una vegada engegada l’activitat al Casal de Barri, la Federació d’Entitats l’Harmonia persisteix en la voluntat d’anomenar “Ateneu Harmonia” al recinte. Per això com a gestors de l’equipament han encetat un procés participatiu que després d’un període en que entitats i veïns podien proposar noms, culmina amb la consulta. -És un procés coherent amb la gestió comunitària que estem duent a terme- explica Xavi Serrà, portaveu de la Federació.
La seva proposta “Ateneu Harmonia” combina el reconeixement a la llarga tradició ateneística de Catalunya amb un conjunt de valors propis de l’associacionisme, però sobretot es vol recordar el nom que els andreuencs van anomenar el nostre poble després de la revolució de juliol 1936. Durant tres anys Sant Andreu es va anomenar l’Harmonia de Palomar –i nosaltres volem homenatjar els i les lluitadores d’aquell període-.
Tot amb tot l’Associació Cultural Urbana (ACU) ha realitzat una altra proposta amb fortes connotacions històriques. “Ca l’Alzina és com es deia una antiga fàbrica de filatures que després va ser absorbida per la Fabra i Coats” comenta en Pere Fernández, un antic treballador de la Fabra i Coats i membre de l’ACU. Amb certa nostàlgia també ens apunta que “entre 1835 i el 2006 més de 70.000 persones han treballat al ram del tèxtil a Sant Andreu” i per això creuen que aquest nom podria servir “d’homenatge a les moltes treballadores que queden vives i per fer memòria del passat tèxtil del poble”. Fernández també ens confessa que el procés participatiu ha estat una mica sobtat i potser això els costarà mobilitzar tots els seus associats en poc més de 10 dies.
Fotografia: Rut Ortiz