El Pla Endreça també té en compte la convivència dourna i nocturna a l’espai públic, i la revisió dels procediments sancionadors i els seus imports.
El Pla Endreça i la convivència
Amb l’objectiu de donar un nou impuls a la convivència i prevenir actituds incíviques a la ciutat es portaran a terme un seguit de mesures en el marc de l’eix d’autoritat i convivència.
Es posarà en marxa Pla de Convivència per prevenir conflictes que inclourà, entre d’altres les línies de treball, la revisió del marc normatiu que regula la convivència a la ciutat i impulsar, si escau, les reformes legislatives que siguin competència de l’Estat i/o la Generalitat de Catalunya; adequar els recursos de la Guàrdia Urbana per donar resposta a les necessitats de la convivència; desplegar un pla de convivència específic per a l’oci nocturn; i incrementar els recursos que contribueixen a construir estratègies de convivència perdurables en el temps (mediacions, intervencions socials i altres).
L’objectiu de la revisió de l’Ordenança de convivència, una revisió que es va considerar necessària d’acord amb tots els grups municipals, és actualitzar-la en aquells aspectes estrictament necessaris a fi de donar resposta a les necessitats detectades perquè serveixi per fomentar i garantir una convivència de manera adequada i efectiva. També es volen detectar possibles nous àmbits i conductes susceptibles de regulació. Aquesta revisió es farà amb una mirada que inclou la perspectiva de gènere i és curosa amb les persones en situació de vulnerabilitat.
En el marc d’aquest procés també es revisarà el procediment sancionador i els imports per tal de valorar alternatives a la sanció econòmica. Reforçar l’efecte dissuasiu de les sancions, actualitzant l’import i la graduació d’aquestes, permetrà aconseguir una convivència més respectuosa a Barcelona.
S’identificaran les conductes que causen més demanda de servei en la Guàrdia Urbana i serveis com el de Neteja i Gestió de Residus i s’establiran estratègies d’actuació específiques per cadascuna de les conductes, entre les quals destaquen les següents:
- Usos intensius de l’espai públic amb activitats i conductes no permeses.
- L’impacte en la convivència de noves formes de mobilitat.
- Els espais i usos privats de l’espai públic.
- Gestió incorrecta de residus de l’activitat comercial.
A la vegada es reforçarà l’atenció a persones en situacions de vulnerabilitat per detectar, assistir i, si s’escau, derivar-les als serveis corresponents.
En aquest sentit es vol fer un seguiment exhaustiu de l’impacte que puguin generar activitats privades en l’espai públic, actuant a través de la inspecció o de qualsevol eina legal que s’ajusti al conflicte en qüestió.
A més, també es formalitzarà un grup de treball transversal, en el qual hi participaran tots els agents municipals implicats, per revisar el procediment de cobrament de les sancions que es posin en el marc de l’ordenança de convivència. Aquest grup de treball determinarà les mesures tecnològiques necessàries i els àmbits de millora.
Es portaran a terme inspeccions transversals i amb caràcter intensiu i proactiu, en col·laboració interadministrativa i amb el treball d’equips interdisciplinaris.
Una nova mesura serà l’elaboració del Pla de convivència en oci nocturn amb l’objectiu d’abordar la convivència de la nit de manera preventiva i no només donar resposta al conflicte i la incidència de manera reactiva.
Aquest pla suposa l’impuls de la feina realitzada en el marc del “Pla d’acció per una nit cívica i segura”, presentat el 22 de juny de 2022. La base per redactar-lo seran els punts de consens dels i les participants de la Taula ciutadana per una nit cívica i segura (òrgan integrat per les àrees municipals competents, i les entitats públiques i privades relacionades amb la nit).
El Pla Endreça Barcelona també inclou altres mesures pel que fa a la mobilitat, actuacions urbanes i en edificis, gestió dels animals o la corresponsabilitat. Els eixos de treball i les actuacions previstes es poden consultar al document del Pla Endreça Barcelona.
Fotografia: la Guàrdia Urbana actuant al carrer | Ajuntament de Barcelona
Font: Ajuntament de Barcelona