Després d’anys d’espera, la Trinitat Vella comença a dibuixar la transformació de la zona nord, a l’entorn de la presó que actualment funciona com a centre obert i que es traslladarà a la Zona Franca l’any 2022, segons el calendari acordat entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Però els canvis arribaran molt abans, i a finals de 2019 es començaran a construir els primers blocs d’habitatges públics que formen part d’un pla que transformarà més 56.000 metres quadrats de sòl urbà.
L’actuació impulsarà la revitalització i dignificació de la part nord de la Trinitat Vela amb 452 habitatges, nous equipaments, zones d’ús veïnal renovades i més espais verds urbans. La definició del pla urbanístic que transformarà l’entorn del centre penitenciari s’ha desenvolupat mitjançant un procés participatiu amb el veïnat, que ha definit quines són les prioritats del teixit social per fomentar la vida a l’espai públic i dinamitzar el comerç de proximitat i les iniciatives culturals.
Durant els propers dos anys s’executarà la reurbanització dels entorns de la presó amb una primera promoció de 224 pisos públics, per garantir un habitatge digne a les persones que viuen en edificis precaris sense les condicions bàsiques d’habitabilitat i atreure noves famílies al barri. A més, una seixantena de pisos molt malmesos de la via de Bàrcino seran rehabilitats en una prova pilot de gestió municipal que “es pot estendre en el futur a altres zones degradades de la ciutat”, segons fonts del consistori.
La transformació de la zona nord de la Trinitat Vella es completarà amb l’enderrocament del centre penitenciari un cop completat el trasllat a la Zona Franca. La demolició de la presó alliberarà espai per a nous equipaments i usos. Aquest projecte urbanístic s’emmarca en el conveni municipal aprovat fa dos anys amb l’objectiu de reordenar els centres penitenciaris de la ciutat i guanyar aquests espais per al veïnat.
Recuperació de la memòria històrica
En paral·lel als canvis urbanístics, el carrer del Pare Pérez del Pulgar passarà a estar dedicat a Trinidad Sánchez Pacheco. Es tracta d’una proposta de la Taula de Memòria Històrica del Districte de Sant Andreu per recordar una lluitadora pels drets de les dones que va ser empresonada per motius polítics i que va aconseguir canvis com que les preses poguessin vestir roba civil enlloc d’uniforme, o que tinguessin accés a la premsa.
Fotografia: Recreació dels nous blocs d’habitatges | Ajuntament de Barcelona