L’Ajuntament de Barcelona va aprovar el Pla pel Dret a l’Habitatge 2016-2025 el gener de 2017, amb l’objectiu de garantir la funció social de l’habitatge i avançar en la construcció d’un servei públic d’habitatge a l’alçada de les millors pràctiques d’altres ciutats europees. Un pla que s’estructura en quatre eixos d’actuació estratègics: prevenir i atendre l’emergència habitacional, garantir el bon ús de l’habitatge, ampliar el nombre de pisos assequibles i rehabilitar el parc existent.
En aquest context, des del Districte de Sant Andreu s’ha vist necessari compartir i coordinar els diferents serveis de proximitat implicats en matèria d’habitatge, amb la creació de tres taules per abordar l’emergència habitacional i les ocupacions pernicioses, sobretot als barris de la franja del Besòs. Una coordinació que es fa a través de tres taules: la taula d’habitatge, la taula d’ocupacions pernicioses i la taula de disciplina, que funcionen amb regularitat periòdica.
Pel que fa als serveis propis del districte, cal destacar el Servei de Convivència i Vulnerabilitat que treballa als barris de la Trinitat Vella i el Bon Pastor. La seva missió és detectar pisos buits, sobretot els d’ocupació conflictiva, a mans d’entitats financeres o particulars, i treballar per la seva recuperació i corregir la situació anòmala de l’habitatge i donar-hi un ús social. Una altra eina per garantir l’habitatge com a dret és el programa de rehabilitacions, mitjançant el programa del Pla de Barris i el projecte de regeneració urbana a la Via Barcino a la Trinitat Vella.
Finalment, l’ampliació del parc públic d’habitatges, sigui mitjançant els projectes de transformació urbana, destacant el de l’àmbit Sant Andreu de Palomar i la Sagrera, la construcció d’habitatges allà on hi ha sòl disponible (a la Sagrera i Baró de Viver, entre d’altres) i la captació d’habitatge mitjançant noves adquisicions a entitats financeres o nous tipus de gestió.
Fotografia: Sala d’estar, a l’interior d’un habitatge | Ikea