La probabilitat d’aplicar l’article 155 a la Constitució, per mitjà del qual el govern espanyol intervindria en l’autonomia de Catalunya, està a l’aire. No hi ha acord entre els dirigents del PP i els del PSOE, els dos partits que han pactat el 155, sobre si s’aplicaria o no el 155 en cas que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, convoqués eleccions.
Puigdemont compareixerà al Senat davant la comissió del Senat creada per l’aplicació del 155 per mostrar el seu rebuig a aquest article. Abans, però, el president de la Generalitat assistirà al ple del Parlament de Catalunya. En aquest punt, han començat a aflorar les suposicions sobre què farà Puigdemont abans que el Senat voti per l’aplicació del 155. Algunes fonts parteixen que Carles Puigdemont respectarà el resultat del referèndum de l’1 d’octubre i proclamarà la República Catalana i la independència de Catalunya.
No obstant això, també s’ha especulat sobre unes possibles eleccions. En aquesta hipotètica situació és on hi ha contradiccions en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució entre el PP i el PSOE. La portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, afirma que unes eleccions frenarien la intervenció a l’autonomia de Catalunya. Pel que fa al PSC, el seu suport a aquesta mesura podria suposar el final del govern de coalició amb els comuns a Barcelona.
A les files del PP, però, no hi ha consens. El vicepresident de comunicació del partit, Pablo Casado, assegurava que “la convocatòria d’eleccions a Catalunya no paralitzaria tramitació de l’article 155“. Casado defensa que “la secessió s’evitarà restituint la legalitat”. En canvi, el president del PP a Catalunya, García Albiol, ha fet referència a aturar el 155 en una entrevista a Els Matins de TV3: “Si Puigdemont dóna per finalitzat el procés de ruptura i convoca eleccions, és factible“.
Fotografia: Arxiu | EFE