Enguany fa 30 anys que es va produir l’atemptat d’ETA a l’Hipercor de Sant Andreu. És per això que durant el mes de setembre s’ha programat un reconeixement institucional per recordar les 21 víctimes de l’atac terrorista. Ciutadans també va demanar un homenatge el juny, però la proposta no es va aprovar
El 19 de juny de 1987 és un dia que ha quedat marcat a la vida de molts veïns. La banda terrorista ETA va col·locar un cotxe bomba al pàrquing del centre comercial Hipercor i la seva explosió va causar la mort de 21 persones i 46 van resultar ferides de gravetat. El president de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes, José Vargas, ha descrit l’atemptat com “la barbàrie més gran de la banda terrorista ETA”.
A més dels actes commemoratius previstos durant el mes de desembre, Ciutadans va proposar que també es retés homenatge el 19 de juny del 2017, dia exacte en què es va produir l’acte terrorista 30 anys després. El conseller Jordi Obón va demanar que es col·loqués una placa a la plaça de Tolerància, ubicació prop del centre comercial. La proposta també incloïa que durant el 17 de juny les banderes institucionals del districte onegessin a mitja asta.
Els dos partits que van donar suport a la proposta de Ciutadans durant el plenari de Sant Andreu van ser el Partit Popular (PP) i el grup Demòcrata. La consellera del PP, Carmen Santana, considera que “és necessari dignificar el monument ja existent a l’avinguda Rio de Janeiro”. Per la seva banda, Maria Ximena del grup Demòcrata va apuntar que tot homenatge és poc pel dolor de l’atemptat de Sant Andreu”.
La resta de grups municipals es van mostrar contraris a Ciutadans. La CUP Capgirem, Esquerra Democràtica de Catalunya (ERC) i Barcelona en Comú van defensar que “no s’ha de fer un ús partidista del dolor de les víctimes”. Tot i no donar suport a la proposta, el conseller del Partit Socialista Català (PSC), Iván Marzá, va manifestar que estan “disposats a treballar per un record prop d’on es van produir els fets si hi ha consens polític i social”.
La proposta, per tant, no va ser aprovada en rebre tres vots favorables (C’s, PP i Demòcrata) i quatre vots contraris (CUP, ERC, PSC i Barcelona en Comú). Tanmateix, a Sant Andreu s’organitzaran diferents actes en record de les víctimes de l’atemptat de l’Hipercor durant el desembre.
Fotografia: Actual monument en record de les víctimes inaugurat el 2003 | Wikimedia Commons