· El pla es podria aprovar de forma definitiva a principis de 2018
Les finques històriques de Sant Andreu tornen a ser el centre d’atenció. Per preservar l’herència del patrimoni andreuenc, l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat un pla especial amb el qual es protegiran un 10% més d’edificis.
Fa dos mesos, ERC va presentar una proposta per conservar el patrimoni de Barcelona amb la que els elements patrimonials de Sant Andreu de més de 80 anys quedaven protegits. Va ser aprovada en el Ple de l’Ajuntament de Barcelona, però encara no per l’Ordenança. Tot i això, les llicències d’enderroc van quedar suspeses momentàniament.
Només una setmana després, però, es va enderrocar la part d’un mur que passav a prop del Rec Comtal i es van traslladar als magatzems municipals dues de les fites històriques que hi havia dins el perímetre de les finques. Unes actuacions que el conseller de la CUP, Ivan Altimira, i membres del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) van aturar perquè s’estaven fent sense el control d’un arqueòleg, quan la zona era considerada d’alt risc arqueològic. L’enderrocament va ser denunciat enèrgicament per part de la CUP i d’ERC.
Ara, el nou Pla especial urbanístic aprovat té en compte el nucli antic de Sant Andreu que va des de la plaça Orfila fins a l’avinguda Meridiana, i des del carrer d’Ignasi Iglésias fins a la confluència del carrer Grau amb Gran de Sant Andreu. Segons la tinenta d’alcaldia d’Ecologia,Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, l’objectiu és “dotar de protecció molts carrers del casc antic de Sant Andreu que formen part de la història”. L’àrea té una superfície de 27 hectàrees que conserva la zona considerada herència del poble antic de Sant Andreu de Palomar.
La Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) preveu que cal protegir els quarterons, és a dir, les illes de cases característiques de Sant Andreu de Palomar. El pla preveu catalogar nou edificis amb el nivell “C” (bé d’interès urbanístic), de manera que no es pot enderrocar la finca i hi ha d’haver un manteniment. També preveu la catalogació d’ 11 edificis amb el nivell “D” (d’interès documental), és a dir, que es poden enderrocar però amb el requisit que es presenti un estudi historico-arquitectònic que cal aprovar. A més, també es farà una fitxa per al conjunt del poble antic. En aquest sentit, Sanz explicava que “la millor manera de preservar aquests edificis és catalogar-los i, per tant, protegir-los perquè després no es puguin desenvolupar modificacions o alteracions”.
El pla també busca regular les intervencions per a cada edifici i definir els paràmetres i característiques d’edificació. La regidora del districte de Sant Andreu, Carmen Andrés, detallava que “es protegeixen vestíbuls, vidrieres i vestigis d’algunes escales per preservar la casa com a conjunt pel valor patrimonial que tenen”.
La proposta conservarà un 10% més d’edificis que es suma al 48% del nucli històric que fins ara quedava protegit. El president de l’Associació de Veïns i Veïnes, Santi Serra, destaca que “és un patrimoni que tenim enmig de Barcelona, una historia i un poble que hem de conservar”. Un total de 130 finques més que passen a estar protegides de manera que més de la meitat del poble antic quedarà catalogat en el PGM.
Fotografia: Part del casc antic de Sant Andreu | Ajuntament de Barcelona