· L’Ajuntament Barcelona pretén augmentar la borsa de lloguer social
L’Ajuntament de Barcelona ha començat a elaborar un cens d’habitatges i solars buits amb l’objectiu d’ampliar la borsa municipal de lloguer i de radiografiar la ciutat. Des de fa un mes, un equip de 15 persones s’encarrega de realitzar aquest treball de camp en cinc barris de Sant Andreu, Nou Barris i Sant Martí, entre els quals hi ha Bon Pastor i Baró de Viver. Segons ha explicat el regidor d’Habitatge del consistori barceloní, Josep Maria Muntaner, es tracta d’una prova pilot impulsada en aquestes zones perquè és “on hi ha una problemàtica d’habitatge més forta” i perquè gràcies a estudis anteriors “es disposa de dades més concretes”. Aquesta primera fase durarà sis mesos, però la intenció és que a llarg termini els 73 barris de la ciutat puguin beneficiar-se de la iniciativa.
A través de les dades del padró municipal, del cadastre i dels subministraments d’aigua que ha facilitat Aigües de Barcelona, l’equip d’investigació — contractat a través de plans d’ocupació de Barcelona Activa —comprova un per un els pisos que han extret d’aquestes llistes. En total es fan un seguit de cinc visites per constatar si en el pis en qüestió hi viu algú. De moment, però, des de l’Ajuntament han informat que encara no ha trobat cap pis d’aquestes característiques.
En cas de descobrir un habitatge en desús, hi ha un segon equip format per una desena de persones que s’encarreguen de contactar amb el propietari per oferir-li entrar a la borsa d’habitatge de lloguer. Una borsa on els pisos tenen un renda mensual inferior — d’un 20% menys, aproximadament — a la que tindrien al mercat habitual.
Per això, si una persona decideix incorporar el seu immoble dins la borsa, l’Ajuntament li ofereix una sèrie d’avantatges com ara la subvenció del 100% de l’import d’obres de rehabilitació si el pis ho requereix, amb un màxim de 15.000 euros i a canvi d’un contracte de lloguer de cinc anys; la garantia de cobrament i una assegurança multirisc de la llar; un incentiu econòmic de 1.500 euros per compensar al propietari mentre es fan les gestions d’incorporació del pis a la borsa o la subvenció del 50% de la quota líquida de l’IBI.
En la roda de presma d’aquest matí, el regidor d’Habitatge també ha volgut destacar que és un projecte que els permet “ser proactius” en matèria de rehabilitació i que es tracta d’un “punt de partida per garantir el dret a l’habitatge”. En aquest sentit, el cens dels solars pot servir de cara al futur per conèixer els llocs on es podrien fer promocions d’habitatges protegits. La presentació de la iniciativa també ha comtat amb la presència de la regidora de la CUP Capgirem Barcelona, Maria Rovira, perquè aquest cens era un dels motius pels quals els cupaires van donar suport a la modificació pressupostària de 2016 del govern municipal.
Fotografia: Un dels carrers de Bon Pastor que podria formar part de la iniciativa | A. Puig