· L’òrgan barceloní diu que els treballs realitzats al solar del carrer del Pont sempre han incorporat el pertinent control i seguiment arqueològic
L’adequació del solar del carrer del Pont, on es troben situades les cases més antigues de Sant Andreu datades dels segles XVII i XVIII, ha generat més problemes dels previstos. Mentre que des dels grups municipals d’ERC i la CUP han denunciat la destrucció de part del patrimoni andreuenc, des de Sant Andreu en Comú exposen que l’obra compleix amb el plantejament vigent. El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) també ha donat el seu punt de vista sobre els fets i ha explicat que el mur enderrocat, tot i no formar part del Rec Comtal, s’havia de preservar per raons històriques i també que els treballs necessitaven el control d’un arqueòleg al tractar-se d’una zona d’alt risc arqueològic. Però… I el Servei d’Arqueologia de Barcelona? Què en diu de tot plegat?
“No s’ha produït cap destrucció de patrimoni. Els dos possibles pous de registre del Rec Comtal es troben encara in situ, i les dues fites de pedra van ser traslladades als magatzems municipals del Districte”, manifesta en un comunicat l’òrgan de gestió encarregat de salvaguardar el patrimoni arqueològic de Barcelona. En aquest sentit, també destaca que els treballs d’adequació “sempre han incorporat el pertinent control i seguiment arqueològic de totes les tasques d’excavació del subsòl i de l’enderroc dels coberts o edificis”.
Tot i així, el seguiment arqueològic no incloïa el desmuntatge del mur perimetral de la finca per dos motius: perquè, segons el Servei d’Arqueologia, “en cap cas correspondria a un mur del Rec Comtal” i perquè aquesta construcció estava feta “majoritàriament de totxo i puntualment amb blocs treballats de pedra a la part inferior”. Unes pedres que creuen que podrien datar del segle XX, quan es van reurbanitzar els carrers del voltant. Des del CEII, però, no pensen el mateix. I és que tal com anunciaven al seu comunicat, la part superior del mur dataria de 1870 i la banqueta inferior era més antiga.
En relació amb la troballa de dues grans fites de pedra que senyalarien un possible pou de registre del Rec Comtal, el Servei d’Arqueologia ha dit que no en tenia constància. Unes fites que durant els treballs d’enderroc van ser remogudes del seu lloc per mitjans mecànics i que des del CEII creuen que pot suposar una important pèrdua d’informació.
Després de tot, però, el Servei d’Arqueologia de Barcelona ja s’ha posat a treballar al solar del carrer del Pont perquè tal i com consta a la Carta Arqueològica de la ciutat, tot el subsòl del nucli antic de Sant Andreu és d’interès arqueològic. De moment, s’ha trobat un pou de registre del rec Comtal i altres estructures, tal i com informava el CEII.
Fotografia: Treballs d’enderroc del solar del carrer de les cases del Pont | Joan Vidal