Les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest diumenge 27 de setembre han deixat un nou panorama polític català. Els ciutadans andreuencs han estat partícips d’aquest canvi i han situat com a força guanyadora al districte la candidatura independentista de Junts pel Sí. Com a segona força ha quedat el partit de Ciutadans i, en tercera posició, el partit dels Socialistes. Catalunya sí que es pot, la CUP, el PP i Unió han seguit la llista.
Però aquestes eleccions anaven més enllà perquè tenien un marcat caràcter plebiscitari. En aquest sentit, al districte de Sant Andreu les candidatures independentistes (Junts pel Sí i la CUP) han obtingut un recolzament més ampli amb un 44,32% dels vots. En canvi, els partits que s’han posicionat a favor del no (Ciutadans, PSC i PP) han aconseguir el 40,37%. Catalunya si que es pot i Unió, favorables al dret a decidir però no directament a la independència, han aglutinat el 13,69% dels vots.
Junts pel Sí s’imposa a Sant Andreu
Junts pel Sí ha estat la candidatura més votada al districte de Sant Andreu. La formació favorable a la independència ha aconseguit un percentatge de vots del 34,01% i s’ha situat com la força capdavantera del districte.
Amb el 100% escrutat, Junts pel Sí ha aconseguit un total de 29.053 vots, gairebé el doble de Ciutadans que ha estat la segona força a Sant Andreu. En relació al percentatge de vots, Sant Andreu ha estat el setè districte de Barcelona on Junts pel Sí ha aconseguit un resultat més elevat.
I és que els independentistes també han estat la força guanyadora en la resta de districtes de la ciutat excepte Nou Barris, on la formació d’Inés Arrimadas ha estat la vencedora. Gràcia ha estat la zona on s’ha donat una victòria més important de Junts pel Sí amb un 46,04% dels vots.
Si comparem els resultats del 2015 amb el de les eleccions del 2012 – tenint en compte les formacions de CiU i Esquerra Republicana juntes – Junts pel Sí ha aconseguit un resultat similar, tot i que aquest diumenge ha augmentat el nombre de vots. El 2012 la suma de paperetes entre CiU i ERC va ser de 28.936.
Ciutadans aconsegueix ser la segona força a Sant Andreu
La formació d’Inés Arrimadas ha estta el partit revelació de les eleccions perquè s’ha posicionat com la segona força al districte de Sant Andreu amb un percentatge del 18,25% dels vots. Unes dades remarcables si es comparen amb la sisena posició aconseguida el 2012.
En nombre total de vots, Ciutadans ha aconseguit una xifra de 15.587, quatre mil més que el PSC. A més, ha multiplicat gairebé per tres el total de paperetes aconseguides en les autonòmiques de fa tres anys.
El partit taronja i contrari a la independència ha estat la primera força a Nou Barris, un districte que va ser feu socialista en els comicis del 2012. Així mateix, en tota la resta de districtes barcelonins – exceptuant Gràcia – ha estat segona força.
El PSC se situa com a tercera força i calca els vots del 2012
La pujada de la participació ha passat factura al Partit Socialista de Catalunya perquè, tot i aconseguir gairebé el mateix nombre de vots que en les últimes autonòmiques (11.386 el 2015, i 11.381 el 2012), ha passat a ser la tercera força.
Els Socialistes han arribat al 13,33% en percentatge de vots i han superat un rival directe com era Catalunya Sí que es Pot. Tot i així, no han pogut amb Ciutadans que els ha arravatat la segona posició i els ha superat amb més de quatre mil vots.
La formació de Miquel Iceta, tenint en compte la ciutat de Barcelona, ha tret els millors resultats als districtes de Nou Barris, Sant Martí, Horta Guinardó i Sant Andreu.
Catalunya Sí que es Pot no aconsegueix la força esperada
Catalunya Sí que es Pot, la formació de Lluís Rabell sorgida a imatge de Barcelona en Comú, no ha aconseguit el suport esperat en aquestes eleccions al Parlament. La coalició d’esquerres ha sumat l’11,47% dels vots del districte andreuenc i s’ha situat com a quarta força.
El nombre total de vots ha estat de 9.798, gairebé un miler més que la CUP. Tot i així, Catalunya Sí que es Pot no ha arribat als vots que en els comicis del 2012 va assolir l’aleshores formació Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa. En aquella ocasió, els verds van sumar 10.489 vots i van representar el 13,75%.
A la resta de districtes, la coalició de Rabell només ha millorat els resultats de Sant Andreu a Ciutat Vella, a Nou Barris i a Sant Martí.
La CUP s’erigeix a Sant Andreu i triplica els seus resultats
La Candidatura d’Unitat Popular ha aconseguit una crescuda considerable. La formació independentista s’ha situat com a cinquena força i ha multiplicat més que per tres els seus resultats. Al districte de Sant Andreu ha aconseguit el 10,31% dels vots i ha superat en gairebé dos punts el Partit Popular.
L’organització política encapçalada per Antonio Baños ha aplegat a 8.811 electors, 5.914 més que en les eleccions al Parlament del 2012. Uns resultats que amb la suma de Junts pel Sí han permès als partidaris del sí imposar-se en el plebiscit.
La CUP s’ha erigit en tots els districtes de Barcelona i ho ha fet amb especial solidesa a Gràcia, on ha estat la segona força amb el 14,64% dels vots. Sant Andreu ha estat el sisè districte on més representació ha tingut la candidatura.
El PP perd 3.000 vots i és la sisena força
El Partit Popular ha estat la formació més perjudicada en aquestes eleccions. El partit del candidat Albiol ha perdut 3.069 vots i s’ha situat com la segona força menys votada de les set principals, per darrere d’Unió. El total de paperetes sumades ha estat de 7.514.
Amb el 100% de l’escrutini, els Populars han aconseguit un 8,80% en percentatge de vot i han vist com Ciutadans els treia un gran nombre d’electors. D’aquesta manera, ha tingut una reducció de més de cinc ja que en els comicis del 2012 el resultat va ser del 13,88%.
En la resta de districtes, el Partit Popular també ha quedat lluny dels resultats aconseguits fa tres anys. En sis dels deu districtes – inclòs Sant Andreu – ha quedat com la segona força menys votada.
Unió, PACMA i Recortes Cero – Els Verds a la cua
Unió Democràtica, la setena força a Catalunya i al districte, no ha obtingut representació al Parlament i a Sant Andreu només ha aconseguit 1.899 vots (un 2,22%). En la resta de zones barcelonines, únicament ha tingut un paper destacat a Sarrià-Sant Gervasi, on ha estat la quarta força.
Entre el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal i Recortes Cero – Els Verds no han aconseguit arribar al miler de vots al districte i la representació de cap dels dos ha arribat a l’1%.
Fotografia: Resultat (actualitzat a les 1.54h del 28 de setembre) de les eleccions al districte de Sant Andreu amb el 100% escrutat. Gràfic fet amb Infogr.am | Generalitat de Catalunya i Infogr.am