La Societat per la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu de Palomar ha decidit no organitzar la tradicional passejada que se celebra el dissabte més acostat a la festivitat de Sant Antoni Abat, que és el 17 de gener.
Tenint en compte que el seu principal reclam, apart de la benedicció dels animals davant de l’Església de Sant Andreu, és el passeig de genets a cavall o d’animals tirant de carruatges fent un circuit pels carrers cèntrics del districte amb multitud de persones com a espectadors, i que l’epidèmia està creiexent molt precisament aquests darrers dies resulta clarament procedent aquesta cancel·lació de l’acte. És una situació molt semblant a la viscuda amb les cavalcades dels Reis d’Orient.
Tampoc no es realitzaran tal com era costum Els Tres Tombs Infernals que es representaven el dissabte, dia de la vetlla, a la Plaça de Can Fabra, però es reinventaran adaptant-se a les noves circumstàncies.
Sant Andreu de Palomar s’ha quedat enguany sense complir el seu peculiar cicle festiu popular que el converteix en el darrer lloc de Barcelona en celebrar la Festa Major i el primer que arrenca amb aquesta tradicional passejada.
Motiu de la festa
La festa es fa amb motiu de la diada de sant Antoni Abat, a qui la tradició atorga el patronatge dels animals útils per a les feines del camp. També és el patró dels gremis de traginers; per això, en honor seu, es fan a tot el país els tradicionals Tres Tombs, en què el sant beneeix les cavalleries i presideix les cavalcades.
Segons la llegenda del sant, es va morir un 17 de gener, i per això ha quedat aquesta data per a retre-li homenatge.
Els seus Orígens
Els Tres Tombs és una celebració en honor de sant Antoni molt arrelada a Barcelona, amb més d’un segle i mig de tradició. En el cas concret de Sant Andreu, la passada i la benedicció dels animals es fa des de temps immemorial, car és un indret amb un passat agrícola molt remarcable.
En la primera època dels Tres Tombs, la sortida de cavalls i ases no feia estrany, perquè eren animals presents en la vida quotidiana de la ciutat. Ara ja fa decennis que han desaparegut, però la celebració es manté com a homenatge a aquestes bèsties que durant tants segles han estat el motor econòmic i social de Barcelona.
Fotografia: Els Tres Tombs de l’any 2017 | Andrea Soriano