Al solar existent s’ubicarà el CEM La Sagrera amb dues piscines.
El dia 29 de desembre de 2020, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i l’alcaldessa de l’Ajuntament de Barcelona, Ada Colau, van signar un conveni de col·laboració entre les dues institucions, com ja s’havia fet en anterior mandats.
En aquest acord, l’entitat provincial va pactar destinar 50 milions d’euros al finançament d’infraestructures i equipaments públics de la ciutat: vint milions d’euros per actuacions de millora i ampliació d’escoles de Barcelona i 30 milions d’euros per infraestructures esportives.
A l’octubre de 2022 Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia, i David Escudé, regidor d’esports, van concretar el destí d’aquests diners que suposaven la posada en marxa de 4 nous equipaments esportius i la transformació integral de 5 existents per satisfer la demanda de práctica esportiva de la ciutadania i recuperar el volum d’inversions que s’havien fet històricament.
Un dels projectes és el que ha suposat l’enderroc del pavelló Francisco Calvo per tal de construir el CEM La Sagrera i recuperar les piscines que ja havien existit en aquella zona de cara al 2025. De fet, la imatge de l’article és de la setmana passada, avui ja no queda res de la seva estructura. Desapareix així una instal·lació que va néixer fa uns 20 anys als terrenys de l’antic AISS, quan es va haver d’alliberar un espai a la rambla Onze de Setembre per l’estació de metro que es va construir i ja aleshores tenia data de caducitat: el 2004.
Característiques del futur CEM La Sagrera
Centre Esportiu Municipal La Sagrera: amb una superfície de 3.927 m2, el nou CEM del Districte de Sant Andreu comptarà amb dues piscines descobertes (25×16,5 metres i 16,5×6 metres) amb previsió que s’hi pugui instal·lar una coberta retràctil i un sistema de climatització en el futur, un gran solàrium (més de 1.000 m2), tres sales d’activitats, una gran sala de musculació, una sala de spinning, dues pistes de pàdel, un espai de trobada amb bar i serveis comuns i una àrea verda de gairebé 500 m2 amb vegetació autòctona.
En termes de sostenibilitat, el projecte incorpora criteris de màxima autosuficiència energètica (aprofitament de la calor residual del cicle frigorífic, la generació fotovoltaica amb captadors solars integrats a coberta, la recuperació frigorífica de la bomba de calor aerotèrmica, etc.), així com, criteris d’autosuficiència hídrica i els relatius als estàndards d’excel·lència ambiental de la certificació LEED. També incrementarà la superfície verda i la biodiversitat, ja que l’edifici incorpora la vegetació en façana com a estratègia passiva.
Fotografia de portada: les restes del pavelló fa una setmana | Redacció
Imatges interiors: extractes del projecte del CEM La Sagrera | Ajuntament de Barcelona