Breu repàs de la història de l’estadi i crònica de la jornada commemorativa de dissabte.
El camp del Sant Andreu va celebrar el passat dissabte 13 de novembre la festa del seu 50 aniversari amb un partit que va enfrontar llegendes del club quadribarrat contra l’equip de veterans del RCD Espanyol i un homenatge als jugadors que van passar pel club entre 1969 i 2000. Tot i que l’estadi va arribar al mig segle de vida l’any 2020, la celebració no s’havia pogut dur a terme fins aquest cap de setmana a causa de la pandèmia.
L’estadi andreuenc, amb 6570 localitats, es va inaugurar el 19 de març de 1970, després que en la temporada 1968-1969 la UESA aconseguís el seu segon i últim ascens a Segona Divisió en la seva història. El club iniciava la seva època daurada i necessitava un estadi a l’altura de les noves circumstàncies. Així doncs, per donar cabuda als més de 6000 socis del club -xifra que havia crescut exponencialment des de 1967 a causa de les bones actuacions de l’equip-, Narcís Sala, president del club en aquell moment, va impulsar la construcció del nou estadi sobre l’anterior, al carrer Santa Coloma: el Camp Municipal del Carrer Santa Coloma. No va ser fins al 7 de desembre de 1980 que l’estadi no va passar a anomenar-se Estadi Narcís Sala, en honor al president que el va fundar.
Precisament l’any 1980, en què el Narcís Sala prenia el nom pel qual ara el coneixem, la UESA va posar fi als seus anys de glòria a Segona Divisió i va tornar a Tercera. Tanmateix, el seu atractiul no va decaure en aquella època. Els anys de bonança futbolística acabaven, però començava una dècada d’èxits musicals: durant els anys 80 el Narcís Sala es va convertir en l’enclavament preferit per celebrar concerts a Barcelona de les estrelles de rock del moment. On ara marquen gols Albertito i Pau Morer, fa menys de 40 anys els Scorpions tocaven ‘In trance’, sonaven les campanes tubulars de Mike Oldfield, els solos de guitarra de Ritchie Blackmore i Sting s’aturava a prendre alè abans d’entonar la tornada d’’Every Breath You Take’.
La UESA d’ara ja no és la mateixa i els herois musicals aviat van canviar el Narcís Sala pel Lluís Companys, i, posteriorment, pel Palau Sant Jordi. El poble de Sant Andreu tampoc és el mateix, però encara, i des de fa 50 anys, els andreuencs troben al Narcís Sala el seu teatre grec, el seu circ romà personal.
Com en el partit inaugural de l’estadi, que la UESA va jugar contra el Barça, en el xoc amistós i commemoratiu pel 50 aniversari del Narcís Sala jugat aquest dissabte, l’equip local va perdre. Potser això és una profecia, un acte poètic, el dèmon pels que som seguidors de la UESA, però nosaltres, com diu l’himne d’aquell club londinenc, seguirem bufant ampolles que, abans d’arribar al cel, com els nostres somnis, s’esvaeixen i moren. Seguirem somiant fins a tornar a viure tardes de segona divisió al Narcís Sala.
Fitxa tècnica dels jugadors de la convocatòria quadribarrada
El Grup de Recerca de la Història de la UE Sant Andreu, que ha organitzat la commemoració juntament amb el Club, va confirmar pocs dies abans del partit l’assistència dels següents ex-futbolistes:
Anys 70: Figuerola, Ruiz, Marin, Pepin, Giralt, Sabaté, Carbonell, Mur, Tovar, Laredo, Longuhi, Pantoja, Rodilla, Bertomeu, Vallejo, Comas, Ramon Moya, Antonio Moya, Font, Riera i Filosia.
Anys 80: Barceló, Martínez, Mendoza, Torrijos, Toni, Guri, Nico, Albert Puigcerver, Marinao, Avelino, Octavi, Marín, Sirvent, Ricard de Frías, Ricard Manent, Calderé, Toni Cirera, Juanjo, Gori, Telechea, Esteban, Rafa, Vilches, Bastida, Parrado, Blanco, Morilla i Boneu.
Anys 90: Álvaro, Teruel, Óscar Rodón, José Antonio, Abadal, Hans, Suárez, Geni, Juande, Delmàs, Manolo Luna, David Salmerón, Ramon Seco, Àlex Cruz, Gerardo, Javi Ortega, Javi Cornago, Marcos Zamora, Pol, Toni Alonso, Manel, Sito Martínez, Pepe Mauri, Modesto, Paco Aznar, Óscar Casasempere, Jaume Alsina, Toto, Ángel Isi o Àlex García, a més de Santi Triguero.
Fotografia de portada: jugadors de la UESA i de l’Espanyol que van jugar dissabte | Judit Andreu Garcia.
Fotografia interior: Joan Eeteve, membre del Grup de Recerca de la Història de la UE Sant Andreu; Mario Iniesta, vicepresident del club; Manuel Camino, president de la UESA; i Max Albert Sala, besnét de Narcís Sala.