La marató travessarà Navas, La Sagrera i Sant Andreu a través de la Meridiana.
Aquest dijous s’ha presentat la 42a edició de la Marató de Barcelona, que torna als carrers de la ciutat després que no es pogués disputar el 2020 per culpa de la pandèmia. Diumenge en total hi prendran part uns 15.000 corredors que, segons la intenció dels organitzadors, participaran en una gran prova esportiva, amb l’esperança de batre els rècords del circuit, que es va estrenar fa 2 anys, i viure una festa ciutadana pel nombre d’espectadors.
El recorregut de la Zurich Marató Barcelona és, segons els corredors que hi han participat, un dels més espectaculars del món i ha sigut dissenyat perquè el participant pugui gaudir del meravellós paisatge urbà de la ciutat en cadascuna de les seves passes: el llegat modernista de Gaudí, la característica organització del seu Eixample, el Camp Nou, la Ciutat Vella, etc.
El tram de Sant Andreu es correspon amb el Kms 15 a 22 aproximadament, des de la incorporació per Mallorca, venint del centre, a l’Avinguda Meridiana fins al Passeig de Santa Coloma i tornada, gairebé a la mateixa alçada per anar cap al districte de Sant Martí. Entre la Sagrera i Navas se situarà el punt de la mitja marató.
Aquesta part del recorregut resulta força exigent tenint en compte que el traçat de la Meridiana és una línea recta i monòtona (d’anada i tornada) que ve després dels 3 kilòmetres també rectilinis del carrer Mallorca. A més, els corredors que no siguin capdavanters s’aniran trobant de front en el seu camí als que van més avançats, la qual cosa és sempre una dura experiència per als atletes que ja van curts de forces i justos de moral.
Els atletes africans es disputaran la victòria
Pel que fa als favorits, les mirades estaran posades en Yemane Tsegay com a principal favorit a endur-se la victòria. L’atleta etíop, subcampió del món de marató a Pequín, té una marca de 2:04’48, que suposaria batre el rècord del circuit, que el 2019 va establir Alemu Bekele en 2:06’04.
La victòria no li posarà fàcil l’ugandès Filex Chemonges, l’atleta de Bahrain Marius Kimutai i el també etíop Abera Kuma, tots tres amb marques per sota de 2:06. S’ha de tenir molt en compte també la participació d’Anthony Maritim, que ja sap què és guanyar a Barcelona. Ho va fer el 2018 amb un registre de 2:08’08.
En categoria femenina, tres atletes poden batre el registre que el 2019 va establir com a millor marca de la cursa la keniana Kuftu Tahir (2:24’44). Són les etíops Tinbit Gidey (2:23’37), guanyadora de la Marató de Marràqueix el 2018, la jove de 22 anys Meseret Belete (2:24’54) i la keniana Betty Lempus (2:23’40), que ve a Barcelona en una forma física increïble després de guanyar la mitja Marató de París amb un temps de 1:05’46. A més a més, prendran la sortida dos joves debutants amb molt de futur, Tadu Teshome i Vane Nyaboke, de 20 i 19 anys, respectivament.
Entre els europeus, destaca la participació de l’olímpic barceloní Carles Castillejo, que farà una tirada de 35 quilòmetres, i de l’italià Daniele Meucci, campió d’Europa de marató el 2014. La participació de casa és, probablement, també la més nodrida de l’última dècada, amb Sergio Enríquez, Carles Montllor, Jordi Alsina, Xavier Tomasa, Ricard Pastó i Moisès Antonete.
La cursa començarà a les 8,30 h diumenge i TV3 la transmetrà des de 15 minuts abans. Tanmateix s’ha anunciat avui que l’edició de la Marató barcelonina del 2022 es farà el 3 d’abril, mentre que la mitja Marató es disputarà el 6 de març.
Fotografia: pas de la marató per Sant Andreu un any indeterminat | blogmaldito.com