Amb motiu del 48H Open House Barcelona aquest dissabte torna a obrir les seves portes un dels edificis que amb el temps s’ha de convertir en una de les icones més reconeixibles del districte de Sant Andreu. Es tracta del Poliesportiu Camp del Ferro al carrer Pare Manyanet 21, darrere de La Llotja i al costat mateix del Narcís Sala.
Tant la inauguració com l’inici de les activitats d’aquesta instal·lació no han pogut resultar més desafortunats. L’acte inaugural es va haver de suspendre ja que va coincidir amb la primera jornada de l’estat d’alarma general que es va decretar arran de la crisi del coronavirus, el 14 de març d’enguany. També va existir i segueix existint una certa polèmica sobre el nom més adient per a denominar-la, ja que en lloc del masculí, del Ferro, alguns defensen el femení, de la Ferro, ja que recorda millor l’antiga denominació de la zona: el Camp de la Ferroviària.
Sigui com sigui, el pas dels mesos van fer pensar que la temporada esportiva podria arrencar amb certa normalitat ja que la incidència del virus arribaria ben entrada la tardor, però com la gravetat de la situació ja es va anar agreujant a finals de l’estiu, el poliesportiu ha tingut sempre un accés restringit per l’aplicació dels protocols de prevenció sanitària, de tal manera que solament han pogut entrar esportistes, tècnics, directius i poc més, i les competicions es desenvolupen a porta tancada.
Edifici ceràmic i en dues cotes
Avui, la jornada del 48 Open House Barcelona permetrà recuperar les visites al públic en general, tal com es van poder també celebrar, per exemple, al febrer, perquè el veïnat conegui un edifici força espectacular de 7.3000 metres quadrats de construcció que conté tres pistes poliesportives en una finca de 27.021 metres quadrats i amb una previsió de donar servei a unes 3.000 persones de promig cada setmana.
Les tres pistes de l’edifici es troben situades en dues cotes destinades preferentment a pràctiques esportives diferents. En el nivell inferior, soterrades, es troben dues dedicades principalment a l’hoquei sobre patins i el patinatge artístic, mentre que en el nivell superior, just damunt de l’anterior es troba l’altra pista per al bàsquet, hándbol o el futbol sala.
El fet de situar tot un nivell de l’edifici per sota del nivell del carrer va ser degut a evitar que l’envergadura de la construcció fos desmesurada i produís un desequilibri urbanístic en relació amb el seu entorn. En aquest sentit, també s’ha de destacar que l’espectacular pell de l’edifici, tota de maons, és un recordatori del paisatge fabril del segle XIX.
El vestíbul es troba en la planta baixa, amb una zona de doble altura que relaciona visualment els diferents espais. En aquesta mateixa planta hi ha també altres espais com el bar i els despatxos d’administració. També des del vestíbul de la planta baixa es pot accedir a una de les graderies, la que correspon a les pistes del nivell inferior. En la planta primera es troba l’altra pista poliesportiva, mentre que en la planta segona se situen les graderies i sales de formació i activitats.
Actualment, utilitzen l’espai els clubs esportius Associació Esportiva Sant Andreu, el Club Patí Congrés, el Club Handbol Sant Andreu, el Club Patí Independent, Uroloqui, la Secció Esportiva Jesús Maria i Josep, i la Secció de Bàsquet de la Unió Esportiva Sant Andreu. També fan les activitats esportives diversos centres educatius de la zona.
Fotografia: aspecte exterior del Poliesportiu Camp del ferro / laclaracomunicacio.com