El cicle anomenat Barnatresc consisteix en un seguit de caminades amb itineraris urbans d’una longitud mitja entre els 12 i els 15 quilòmetres. Aptes per a totes les edats i condicions físiques. El seu objectiu no és competitiu, sinó participatiu amb la intenció de promoure una activitat saludable, senzilla i a l’abast de tothom com és el caminar. La seva organització és iniciativa de l’Associació d’Entitats Excursionistes del Barcelonès i de l’Ajuntament de Barcelona.
Per facilitar la participació, no es fan inscripcions prèvies. Solament s’ha d’anar al lloc de sortida a l’hora prevista i donar-se d’alta en el cas de voler registrar la participació per rebre després un pin acreditatiu en funció del nombre de convocatòries.
Precisament avui 17 de gener a les 20:00 hores se celebra la Festa del Barnatresc 2018 a l’Auditori del Centre Cívic Cotxeres de Sants on es lliuraran els pins corresponents a les caminades del Barnatresc 2018, els premis i mencions especials del concurs fotogràfic Barnatresc 2018, els premis del concurs literari Vivències Barnatresc 2018 i es farà la presentació del calendari de caminades del Barnatresc i del Naturtresc per al 2019.
La primera caminada de 2019 serà el diumenge 20 de gener i porta el nom de Caminada a Sant Martí de Provençals, a càrrec de la secció excursionista del Foment Martinenc. El punt de sortida i d’arribada és la Plaça de les Glòries, al costat del Museu del Disseny de Barcelona. La sortida és entre les 9:00 i les 9:30 hores i el límit per a l’arribada està establert a les 13:00 hores. La distancia a recórrer és de 12,4 quilòmetres, amb un punt d’avituallament i de control de pas a la plaça del Clot de la Mel, entre les 10:00 i les 11:30 hores.
L’itinerari passa pel Parc de la Ciutadella, s’adreça al Port Olímpic i no abandona el litoral fins arribar a la Mar Bella. Allà s’endinsa al Poblenou i arriba a la Sagrera a través del pont del carrer d’Espronceda i el carrer del Clot. Ja a la Sagrera i Navas passa per la plaça del General Moragues, els carrer d’Hondures, de la Ciutat d’Elx, de Josep Estivill, de Garcilaso i de Monlau, la plaça de Masadas (que és el punt més allunyat de la sortida) i els carrers de Coll, de Vallès i Ribot i de Sant Antoni Maria Claret. En aquest punt la caminada ja torna al districte de Sant Martí per la part de muntanya de la Meridiana, tot apropant-se al final.
És una bona oportunitat d’encomanar-se de l’esperit esportiu de milers de persones (habitualment, entre 3.000 i 4.000) que fan una activitat física relativament còmoda i alhora coneixen contrades de la ciutat que els resulten poc conegudes. Les següents caminades també resulten favorables als andreuencs per la seva proximitat ja que el 10 de febrer se celebra la Caminada a Horta-Guinardó i el 17 de març la Caminada a Sant Andreu (modalitat marxa nòrdica), organitzada per l’Agrupació Excursionista Muntanya.
Fotografia: Imatge d’una de les caminades al seu pas per Nou Barris | Barnatresc