Després de l’èxit de la sèrie d’articles sobre petites indústries i alguns arts i oficis de Sant Andreu, avui i demà Andreuenc farà una sèrie de dos articles de caire esportiu, repassant els jocs que es practicaven entre els segles XVIII i XX. De nou, aquest recull es basa en la informació documentada a les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar de mossèn Clapés. Avui tractarem del joc de la pilota i del joc de les boles.
En aquells temps les diversions eren ben poques i això era raó suficient perquè al poble, durant la Festa Major i en altres dates assenyalades, fessin acte de presència aquests dos jocs que llavors eren molt populars. Juntament amb els balls, eren les diversions a les que es dedicava la ciutadania andreuenca entre el segle XVIII i gran part del segle XIX.
El joc de la pilota era molt semblant al de la pilota basca, on grup de gent disputava un encontre llençant la pilota amb la mà o o amb una pala contra un frontó. A Sant Andreu de Palomar en tota associació que tingués pati, i fins i tot per certes parets de cantonada de la via pública, era habitual la pràctica d’aquest esport. Entre 1892 i 1894 es van establir diverses associacions a l’Ateneu de Sant Lluís, al Cercle Catòlic de Sant Josep i al pati del Casino la Il·lustració. Al darrera de la casa del número 243 del carrer de Gran de Sant Andreu n’hi havia un altre que formava part del patrimoni d’Engràcia Batista de Cal Borni, que va ser inaugurat el 15 d’abril de 1901 segons es podia veure en una rajola del local.
Els nostres avantpassats eren molt aficionats a aquest joc. A principis del segle XIX feien unes cent cinquanta pessetes al mes, solament d’entrades. El local moltes vegades havia estat arrendat i els jugadors pagaven 1 quarto –l’equivalent a 3 cèntims– per persona per jugar sense pala, a dotze punts la partida, i 1 quarto i 1 xavo –4 cèntims i mig– quan es jugava amb pala, també a dotze punts.
Quan hi havia tropes militars allotjades al poble, les partides aportaven un guany molt gros i una concurrència de miradors extraordinària en el joc. L’any 1929 va ser enderrocat l’edifici que tots els andreuencs anomenaven el del joc de la pilota, on actualment hi ha una casa moderna. Amb el temps, poc a poc l’afició es va anar dissipant i els frontons van anar perdent concurrència fins que van desaparèixer.
El joc de les boles també era d’antiga tradició al nostre poble. Aquest gaudia de distinció més alta que el de la pilota i tenia més admiradors. Les seves partides es disputaven des de temps immemorials als jardins de la casa del senuor Gallarda, situada en el número 230 del carrer Gran de Sant Andreu, a la banda de l’actual carrer Otger. El lloc tenia la forma, extensió, la servitud i el nom d’Era d’en Xapolina, que era el de l’arrendador del joc de les boles. A l’era de les boles hi concorria l’aristocràcia de la població encapçalada per les autoritats: Bonaventura Valls, Nicolau Arquer, el senyor Basté Rata, el senyor Parera, el senyor Llopart i altres persones importants.
En aquell temps, el carrer Isabel II (ara Otger) era un dels millors de Sant Andreu, ja que tenia molta concurrència per ser pas d’algunes fàbriques. Llavors hi havien tres tabernes, dues xocolateries, quatre parades de fruites, una casa de dispesers de majordoms i de contramestres i la millor fonda del poble, Can Xavana, que quan es van construir les voltes del mercat, va establir-se a sota d’elles.
Fotografia: Dos homes practicant actualment el joc de la pilota | Andreuenc