La biblioteca guanya el Premi Millor Biblioteca Pública del 2023 i es postula per tenir a prop els semàfors de Mortadelo i Filemón.
Poques vegades una biblioteca ha suscitat tanta atenció per part dels mitjans d’informació com la Biblioteca Gabriel García Márquez. El fet més divulgat ha estat la consecució aquest dilluns, 21 d’agost, durant el Congrés Mundial de Biblioteques i Informació organitzat per l’IFLA a Rotterdam, del Premi Millor Biblioteca Pública del 202. La biblioteca compartia nominació amb les biblioteques Janez Vajkard Valvasor Krškov Public Library (Eslovènia), la City of Parramatta Library (Austràlia) i la Shangai Library East (Xina).
El comissionat de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, ha manifestat la seva satisfacció en conèixer el premi i ha recordat que la ciutat va iniciar fa 30 anys un procés al voltant del món de les biblioteques públiques que ha esdevingut emblemàtic en el mapa bibliotecari internacional, i ha declarat que Barcelona “és una ciutat amb més de 40 biblioteques públiques que són equipaments culturals que fan un paper de referència al districte i a la ciutat”.
En referència a la Biblioteca Gabriel García Márquez, Marcé opina que “en aquests moments exemplifica el millor de les biblioteques a Barcelona, i aquest reconeixement és una mostra d’acceptació i admiració sobre el model bibliotecari a la ciutat, desenvolupat per l’Ajuntament i la Diputació”.
Com és la Biblioteca Gabriel García Márquez?
La Biblioteca Gabriel García Márquez s’afegeix a la prestigiosa llista de biblioteques que han rebut aquest reconeixement, les darreres han estat: la Missoula Public Library (EUA), Deichman Bjørvika (Noruega) i l’Oodi Helsinki Central Library (Finlàndia).
El jurat del Premi Millor Biblioteca Pública valora, entre d’altres, la interacció amb l’entorn i la cultura local de la biblioteca, la qualitat arquitectònica de l’edifici, la flexibilitat dels espais i serveis, la sostenibilitat, el compromís amb l’aprenentatge i connexió social, la digitalització i solucions tècniques dels serveis, el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca Nacions Unides i la visió global del servei que estableix l’IFLA.
La biblioteca, inaugurada el maig de 2022, obra l’estudi SUMA Arquitectura, és un edifici de sis plantes amb una estructura de fusta vista de gairebé 4.000 m².
Els semàfors al costat de la biblioteca portaran les siluetes de Mortadelo i Filemón
Però les notícies sobre aquest equipament no s’acaben aquí. El fa poc traspassat Francisco Ibánez, el dibuixant i creador d’un dels còmics més populars i coneguts d’Espanya, era veí del barri i de la Biblioteca Gabriel García Márquez.
Aquesta proximitat va propiciar la creació d’un fons especial on es pot trobar una selecció de còmics de Mortadelo y Filemón de les col·leccions “Magos del Humor” / “Mestres de l’Humor”, “Olé” (Ediciones B), “Grandes del Humor” (El Periódico), “El Mejor Ibáñez” (El Periódico) i “Superhumor”. La col·lecció està integrada també per còmics d’altres personatges d’en Francisco Ibáñez: Botones Sacarino; 13, Rue del Percebe; Rompetechos, etcètera.
A més, també hi ha llibres sobre Francisco Ibáñez i els seus personatges, sobre la història del TBO i de l’Editorial Bruguera. En paral·lel, per tal de promoure i difondre l’obra d’Ibáñez, la biblioteca programarà diferents activitats –clubs de lectura, concursos de còmic, etc. – amb els principals agents educatius del districte de Sant Martí.
Aquesta relació privilegiada ha provocat que aquesta biblioteca sigui, d’entrada, el lloc preferit per dur a terme la curiosa proposta d’un professor navarrès, Francisco Javier Ibáñez, per a homenatjar el genial dibuixant i que l’Ajuntament de Barcelona ha decidit acceptar, segons la conversa de dijous que va transcendir entre l’alcalde i el docent. La iniciativa, llançada fa poc a les xarxes socials, proposa que alguns semàfors de la ciutat tinguin la silueta de la immortal parella de detectius de la TIA.
Ara cal decidir com i on resulta oportú instal·lar aquests semàfors commemoratius i les voreres de la Biblioteca Gabriel García Márquez semblen molt ben posicionades per acollir-los tal com ha suggerit el propi inspirador de la idea i com ho han recolzat des de la biblioteca.
Fotografia de portada: collage amb exterior de la biblioteca i proposta de semàfor commemoratiu de Francisco Ibáñez | barcelona.cat i @maestroconganas
Primera fotografia interior: exterior de la biblioteca | Jesús Manzano.
Segona fotografia interior: aspecte d’una de les àrees de la biblioteca | barcelona.cat
Vídeo: presentació de l’equipament per al premi | biblioteques de Barcelona
Tercera fotografia interior: proposta de semàfor commemoratiu de Francisco Ibáñez | barcelona.cat i @maestroconganas