Són dues mesures incloses en el Model d’atenció ciutadana de la Generalitat de Catalunya que vol facilitar les relacions entre la ciutadania i l’Administració
El telèfon d’informació ciutadana 012 passarà a ser plenament gratuït en el termini màxim d’un any. Aquesta és una de les mesures que s’inclouen dins del Model d’atenció ciutadana de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i del seu sector públic, que avui ha aprovat el Consell Executiu. Així ho ha explicat en la roda de premsa posterior la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha destacat que l’objectiu de la mesura és “lluitar contra la bretxa digital en l’accés als serveis públics i facilitar les relacions entre la ciutadania i l’Administració”.
El telèfon d’informació ciutadana, el 012, que actualment té un cost aproximat entre 0,43 i 0,83€ cèntims d’euros, segons l’operadora de telefonia que es tingui passarà a ser gratuït per qualsevol usuari amb l’objectiu evident de facilitar que la comunicació entre l’administració i les ciutadanes i ciutadans de Catalunya sigui el més accessible possible.
Segons Plaja, “qualsevol persona ha de poder accedir als serveis digitals oferts per l’administració però som plenament conscients que això, per motius diversos no sempre passa. I el que no permetrem és que el fet que hi hagi serveis digitals accessibles suposin un obstacle, un retard o un entrebanc per ningú”.
Un altre acord pres avui en el Consell Executiu ha estat eliminar la cita prèvia amb caràcter obligatori, sigui quin sigui el tràmit que s’hagi de realitzar. Només es mantindrà la cita prèvia voluntària en cas que la persona que requereixi fer el tràmit, la vulgui sol·licitar. D’aquesta manera, “Catalunya es convertirà en model de referència d’atenció ciutadana” tal i com ha afirmat Patrícia Plaja.
Davant de l’actual escenari, el nou Model d’atenció ciutadana reforça el suport i l’assistència a les persones, manté l’atenció presencial i en reconeix la importància, la remarca, enfortint el canal telefònic i incorporant la videoatenció per tothom. “Ningú pot quedar exclòs, dels serveis i la informació propis de l’Administració, a causa de la bretxa digital” ha assegurat la portaveu del Govern.
Pensant en les persones més grans, però d’aplicació a tothom, es podrà demanar la cita prèvia voluntària per tots els canals incloent la forma presencial. En aquest sentit, a més, crearà en cada vegueria oficines d’atenció ciutadana centralitzada on, en un únic espai, es podrà fer qualsevol tràmit relatiu a l’Administració de la Generalitat. De la mateixa manera, en aquests punts es donarà suport a les persones a l’hora d’accedir als serveis digitals si no ho saben fer o no ho poden fer pel seu compte per garantir-ne l’autonomia més enllà del seu nivell de competència digital.
El nou model d’atenció ciutadana de la Generalitat es basa en els principis d’igualtat, accessibilitat, atenció integrada i agilitat, entre altres. L’acord aprovat a ui és un pas més per assolir els objectius que estableix el Decret d’administració digital, que obliga a prestar una atenció especial a l’assistència a la ciutadania i advoca per articular una administració digital que permeti l’empoderament de les persones, la democratització de les solucions tecnològiques i l’atenció més adequada a les demandes socials. Així mateix, aquest model també concreta les previsions del Pla de Govern per a aquesta legislatura.
Fotografia: reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts | Jordi Bedmar.