El barri de Vallbona forma part de Nou Barris, però havia estat territori andreuenc i conserva una gran finca de conreu d’horta: La Ponderosa.
El barri de Vallbona, actualment al districte de Nou Barris, entre el de Trinitat Vella i el municipi de Montcada i Reixach, viurà en els propers anys una transformació urbana que li permetrà renéixer i créixer, ampliant i impulsant la seva activitat agrícola, professionalitzant-la i aportant propostes de recerca i de dinamització socioeconòmica, comunitària i educativa vinculades a l’agroecologia i l’alimentació sostenible.
L’acte de presentació del projecte va tenir lloc ahir al migdia amb la participació de les alcaldesses de Barcelona i Montcada i Reixac. Ada Colau va destacar que aquest pla permetrà conservar l’horta de la Ponderosa, darrera plana agrícola cultivable dins la ciutat de Barcelona, com a part central d’AgroVallbona, projecte integral d’agroecologia urbana, de projectes ocupacionals, de protecció del patrimoni, de noves infraestructures i d’alimentació sostenible.
El projecte AgroVallbona forma part del conjunt de polítiques i projectes per situar-se entre les ciutats referents en alimentació sostenible i donar resposta a l’emergència climàtica. AgroVallbona és un clar exemple del compromís de la ciutat per posar en valor la relació entre la ciutat i el món de l’agricultura; aquest projecte pot posicionar el barri Vallbona com a referent mundial de transformació de les ciutats cap a un model de convivència entre l’entorn urbà i el natural, relligant l’activitat tradicionalment urbana amb l’agricultura de proximitat i l’alimentació sostenible.
La transformació d’aquest territori requereix una regulació urbanística a través d’una modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que consolidi la plana agrícola, preservant l’horta de la finca La Ponderosa amb una nova qualificació del sòl com a no urbanitzable i d’ús agrícola. Aquesta modificació urbanística també ha de determinar un sòl disponible per a un creixement moderat de nous habitatges als nuclis urbans consolidats del territori i una nova configuració del sistema viari de la zona. A més, s’ha de garantir la preservació del traçat del Rec Comtal i reubicar la deixalleria i el casal de barri afectats per la nova configuració urbana.
El pilar central del projecte AgroVallbona és l’horta de la finca La Ponderosa. La proposta de partida és donar continuïtat al potencial productiu de la finca tot garantint la seva conversió a la producció agrària ecològica, incidint en la formació tècnica i l’acompanyament en aquesta matèria. A més, es promourà que La Ponderosa pugui ampliar el seu impacte social esdevenint espai de pràctiques dels itineraris formatius que es desenvolupin al barri.
A més, cal destacar la recuperació d’un dels elements simbòlics del barri, la Granja del Ritz, com a equipament central d’AgroVallbona i com a centre de referència de l’agroecologia urbana a la ciutat. Esdevindrà un espai de formació i recerca aplicada en matèria d’agroecologia i de generació d’oportunitats ocupacionals i d’activació econòmica en matèria d’alimentació sostenible. L’oferta formativa que es proposa combina la formació reglada amb activitats educatives de tipus comunitari. De la mateixa manera, la finca La Ponderosa i la resta d’equipaments de proximitat del territori també esdevindran escenari de propostes comunitàries centrades en l’agroecologia.
Respecte a la connectivitat ecològica i a la regeneració agrícola de la zona, es posaran els valors agroecològics i de potenciació de la biodiversitat al centre de qualsevol transformació del barri. En aquest punt destaca la recent aprovació del Pla de Protecció del Rec Comtal que possibilitarà preservar la memòria històrica del mateix i reforçar el seu coneixement a través de senyalística i accions per preservar el potencial natural de la sèquia i el seu paper com a connector entre municipis. A més, es treballarà per preservar els entorns del mateix rec Comtal i el Besòs com a reservoris de biodiversitat, i per millorar la connectivitat ecològica renaturalitzant el Turó de Vallbona i els espais limítrofs amb el riu.
Pel que fa a la connectivitat i mobilitat de la zona, venen marcades pel soterrament de les vies ferroviàries que ha de permetre un nou eix viari que millorarà la connectivitat entre els barris de Vallbona i Can Sant Joan i la seva obertura al Besòs. Una de les intervencions més destacades d’aquest eix dona resposta a una llarga reivindicació veïnal per millorar la connexió dins el barri: la generació d’un nou pas sota la línia ferroviària, el Nou Pont dels Dos Ulls al carrer Oristà, que anirà acompanyada de la urbanització de l’entorn. Les obres d’aquesta intervenció s’iniciaran al llarg del proper mes de març.
Les infraestructures d’aportació d’aigua existents a Vallbona i Can Sant Joan tenen un gran valor patrimonial i de memòria històrica al territori. La suma de tots aquests elements, com el Rec Comtal, La Ponderosa o les Cases de l’Aigua de la Trinitat i Montcada i Reixac, permet pensar en itineraris dirigits al lleure i el turisme local. En aquest sentit, es planteja la continuació de la reconstrucció del Rec Comtal, l’organització coordinada de la xarxa d’instal·lacions que constitueixen el patrimoni de l’aigua per augmentar el valor patrimonial del conjunt, i projectes educatius relacionats amb l’agricultura.
Per últim, els canvis en la configuració urbana que viurà Vallbona en els propers anys implicarà també la generació d’un nou espai públic, el trasllat d’equipaments existents així com la possibilitat d’ubicar-hi nou habitatge. La construcció modera de nou habitatge sempre haurà d’anar acord amb els objectius d’un barri agroecològic. Pel que fa al trasllat dels equipaments de proximitat, el camp de futbol retornarà a la seva ubicació inicial un cop finalitzin les obres de soterrament de les vies ferroviàries i quedarà per definir el procés i lloc pel trasllat de la deixalleria i el Centre Cívic.
Can Sant Joan, el barri de Montcada i Reixac que també es transformarà
AgroVallbona es presenta com a una oportunitat per reforçar els lligams entre els barris veïns de Vallbona i Can Sant Joan i amplificar les dinàmiques de caràcter metropolità que es generen de manera natural entre tots dos barris. Per aquest motiu, en el cas de la muntanyeta de Can Sant Joan, els eixos de la modificació de planejament impliquen una millora de l’accessibilitat i de les connexions entre Vallbona i Montcada, l’estructuració de noves zones verdes i la potenciació dels equipaments de proximitat, i la creació d’oportunitats per a la rehabilitació i ampliació dels habitatges ja existents.
Entre les actuacions que es recullen al projecte destaquen les millores dels accessos a les andanes de l’Estació de Montcada-Bifurcació o la millora de l’Hotel d’Entitats de Can Sant Joan, equipament de referència en matèria social i associativa, i de l’entorn públic que l’envolta. També és important destacar el nou edifici de l’estació de tren de rodalies i el nou parc metropolità amb el Mirador de les Cultures i el Mirador de les Infraestructures, un punt estratègic entre Barcelona i Montcada que ofereix una espectacular vista sobre el congost del Besòs i l’accés nord de la ciutat.
Fotografia de portada: finca La Ponderosa | Barcelona.cat
Fotografies interiors: la Granja del Ritz i recreació virtual de l’aspecte futur del pont de la Vaca | Barcelona.cat