Les noves mesures adapten l’Ordenança de Circulació de Vianants i Vehicles a les normatives estatals incorporant fer obligatori l’ús del casc.
La Comissió de Govern ha iniciat la tramitació per modificar l’actual Ordenança de Circulació de Vianants i Vehicles amb l’objectiu d’incloure-hi aquells aspectes que poden contribuir a millorar la seguretat i la convivència dels diferents actors de la piràmide de la mobilitat.
L’Ordenança de Circulació de Vianants i de Vehicles és la normativa que estableix la regulació de la circulació a la ciutat de Barcelona, en coherència amb el marc normatiu estatal. No obstant, des de la darrera modificació d’aquesta normativa municipal, realitzada a l’any 2017, el marc normatiu estatal ha evolucionat en diversos aspectes, principalment en referència als vehicles de mobilitat personal (VMP), les bicicletes i els límits de velocitat.
Aquests canvis han coincidit en el temps amb la voluntat expressada al plenari de l’Ajuntament de Barcelona de fer obligatori l’ús del casc a la ciutat a les persones usuàries de patinets elèctrics.
En base a això, i amb la voluntat d’actualitzar la normativa municipal, l’Ajuntament de Barcelona, engega el procés per adaptar l’actual ordenança. Les principals novetats que recull la proposta de modificació fan referència als vehicles de mobilitat personal, que requereixen d’una estricta regulació que permeti la seva incorporació a la circulació urbana amb les garanties de seguretat viària i de respecte als vianants. També regula altres aspectes relacionats amb les bicicletes i amb la seguretat viària a la ciutat.
El text, que ara inicia la tramitació a la Comissió de Govern, es portarà properament a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat per la seva aprovació inicial
El marc normatiu estatal
El mes de novembre del 2020 es va publicar el “Real Decreto 970/2020” que redefinia els límits generals de velocitat a les vies urbanes (modificant l’Article 50 del Reglamento General de Circulación). El text també categoritzava a nivell tècnic els vehicles de mobilitat personal (VMP) per diferenciar-los dels vehicles a motor, ciclomotors i motocicletes, definint una única categoria de VMP.
La Llei 18/2021 de 20 de desembre va modificar el text refós de la “Ley sobre Tráfico, Circulación de Vehículos a Motor y Seguridad Vial”, aprovat pel “Real Decreto Legislativo 6/2015, de 30 de octubre”. En aquesta llei es va establir que els VMP i els cicles no podrien circular per les voreres (article 25); i va marcar l’obligatorietat pel conductor d’un VMP d’utilitzar el casc de protecció (article 47). Aquest darrer aspecte s’ha de reglamentar abans de la seva entrada en vigor a cada municipi.
Finalment, el “Manual de Características de los Vehículos de Movilidad Personal” publicat per la Dirección General de Tráfico el 12 d’octubre de 2022, ha diferenciat dos tipus de VMP: per a transport personal (el conductor) o per el transport de mercaderies o altres serveis.
Tenint en compte les consideracions anteriors i la voluntat d’incrementar la seguretat i la convivència entre les persones que es mouen per la ciutat, es proposen les següents concrecions i/o modificacions a l’Ordenança de Circulació de Vianants i Vehicles:
- Establir explícitament l’obligatorietat del casc en els VMP.
- Establir explícitament que els VMP són unipersonals.
- Detallar els elements necessaris per visualitzar els VMP.
“Els vehicles de mobilitat personal han de complir amb l’establert al manual de característiques tècniques. En qualsevol cas han d’incorporar un sistema d’il·luminació a la part davantera i posterior i han d’incloure la funció de fre a la llum del darrere, així com un avisador acústic, i els que transporten mercaderies han de tenir instal·lats a més indicadors de direcció al davant i al darrere”. Article 14 ter, 2, j.
- Establir que els conductors i conductores menors d’edat de VMP i bicicletes, no puguin circular amb taxes d’alcohol a la sang superiors a 0 grams per litre.
- Aplicar la prohibició de circulació per les voreres als VMP, els cicles i a les bicicletes. En aquest cas només s’estableixen dues excepcions:
– Autoritzar la circulació en aquells espais de vianants que estiguin específicament habilitats.
– Autoritzar la circulació en bicicleta per voreres als menors de 12 anys i als seus acompanyants.
- Obligatorietat dels usuaris de VMP i bicicletes de baixar del vehicle en situacions d’aglomeració de vianants, quan es circuli en espais de vianants específicament habilitats.
- Informació més descriptiva dels espais per on poden circular els VMP, i les condicions de circulació en cada un d’aquests espais.
- Condicions d’estacionament dels VMP a la via pública. El marc normatiu estatal i no regula les condicions de l’estacionament dels VMP i l’actual ordenança permet estacionar els VMP en múltiples espais. La proposta de nou redactat de l’ordenança estableix tres aspectes per acotar i limitar l’impacte negatiu que l’estacionament d’aquests vehicles pugui tenir a la ciutat.
- Condicions específiques d’utilització de l’espai públic pels cicles i VMP utilitzats per a la distribució urbana de mercaderies. L’estratègia per a una distribució urbana de mercaderies eficaç i que minimitzi l’impacte negatiu sobre la ciutat, preveu un increment de la utilització de cicles i VMP amb finalitats logístiques. Per aquest motiu, l’ordenança incorpora en quins tipus d’espais aquests vehicles podran fer les operacions de càrrega i descàrrega, així com les condicions de les mateixes.
- Regulació de la circulació de les bicicletes pel Parc Natural de la Serra de Collserola. Els municipis que formen part del Parc Natural de la Serra de Collserola han elaborat una nova normativa pel parc i un dels aspectes que regula és la circulació de bicicletes pel parc. La proposta de modificació de l’ordenança inclou un apartat específic que reprodueix el contingut de l’apartat sobre la bicicleta de la normativa general del parc, garantint així la coherència de la regulació ciclista en el conjunt del parc.
Per disposar d’una informació més completa, clica aquest enllaç.
Fotografia: persona circulant en patinet per la ciutat | Notigape