Daniel Jordà forma part d’una família molt arrelada a Trinitat Vella.
Amb la presència de Jaume Collboni; el quart tinent d’alcaldia, Jordi Valls; la regidora de Promoció Econòmica, Raquel Gil, i de comerciants i representants de les associacions, eixos comercials i mercats municipals de la ciutat, ahir al vespre a les Drassanes Reials va tenir lloc la cerimònia de lliurament de la 24a edició de 2023 del Premi Comerç de Barcelona i dels Premis de Mercats.
Aquests guardons reconeixen els professionals més innovadors, els més destacats en el comerç de proximitat, les persones i entitats que han contribuït destacadament a la promoció, innovació i coneixement del comerç de la ciutat, el comerç sostenible i els establiments de mercats.
L’alcalde de Barcelona va destacar que “el comerç, la restauració i els mercats de Barcelona sou determinants per a la cohesió i integració social; per configurar districtes i barris amb identitat pròpia; sou molt més que punts de venta, sou espais on es conviu i es construeix la Barcelona que volem”.
Un exemple perfecte d’aquesta filosofia és Panes Creativos, guardonat amb un Premi especial. Situat a la plaça Garrigó i liderat pel flequer de Trinitat Vella Daniel Jordà, aquest establiment s’ha convertit, segons el jurat, “en referència al sector del forn a nivell nacional i internacional, a més de ser un establiment que fa bandera i practica la sostenibilitat i que està arrelat al barri col·laborant en diversos projectes”.
Aquest establiment neix després que Daniel Jordà dediqués molts anys al món de l’art i compaginant-ho amb tasques a l’obrador familiar. Aleshores, va arribar el momento en què va decidir fer de la fleca el banc de proves on abocar la seva creativitat. El resultat va ser Panes Creativos, un laboratori d’idees on elabora tot tipus de pans destinats clients exigents com diversos restaurants guardonats amb Estrella Michelin de tota la geografia espanyola que confien en els seus productes.
Aquests són els altres establiments comercials guanyadors
- Premi Mercats de Barcelona, Jordi Maymó, a la Millor iniciativa individual: CARNS CINTA
El jurat ha valorat el fet que “l’originalitat de les seves creacions atrauen visitants al mercat de la Concepció”, però també “la seva passió per l’ofici, que els fa ser referents en el sector i formar altres persones com a carnissers o carnisseres”.
- Premi Mercats de Barcelona a la Millor iniciativa col·lectiva: MERCAT DEL CARMEL
El jurat n’ha destacat el fet de “tenir valors d’educació ambiental, estar basat en talent jove de Barcelona, comptar amb una visió d’anticipació i ser realitzat en un mercat amb un fort ecosistema social i solidari d’entitats i un nivell ampli de compromís entre el veïnat”.
- Premi al comerç innovador: MARIPOSA NEGRA COCKTAIL BAR
El jurat ha considerat que aquesta cocteleria “uneix d’una manera original i nova el retail amb la restauració, atès que l’establiment fabrica i ven els recipients que s’empren per a servir els còctels”. A més, la decoració està inspirada amb el llibre Marina, de Carlos Ruíz Zafón.
- Premi al comerç de proximitat: MAMÁ HELADERA
Els membres del jurat n’han destacat l’arrelament al barri i el fet de ser “una proposta diferent per tastar gelats, amb una història al darrere i sabors fruit de la investigació sobre neurogastronomia aplicada”.
- Premi Albert González a la tasca de contribució a la promoció, innovació i coneixement del comerç de la ciutat: REMEI MÁRQUEZ LÓPEZ (Associació de Comerciants La Marina)
Pel jurat, Remei Márquez “destaca per la seva trajectòria de cooperació i diàleg amb administració, empreses i entitats per tal de millorar la vida del territori que l’ha vist créixer personalment i professional”.
- Premi al comerç emblemàtic: Restaurant 7 Portes
El jurat ha valorat el fet que “la seva cuina i llarga tradició” siguin “un emblema de la ciutat”. També n’ha destacat “la capacitat d’adaptació als canvis del mercat sense perdre l’autenticitat i la combinació de tradició i innovació, que el converteix en una iniciativa emblemàtica sòlida i exitosa”.
- Premi comerç sostenible: Toni Pons
El jurat de l’edició d’enguany ha guardonat el projecte per la seva sostenibilitat “en la producció local i de la matèria primera que s’utilitza”. També ha destacat que “el calçat es produeix de forma artesanal i que el seu cosit es continua fent manualment”. Per últim, ha considerat que aquest projecte “recupera el calçat tradicional i l’actualitza perquè pugui ser una peça de vestir del segle XXI”.
Fotografia de portada: establiment Panes Creativos | Ajuntament de Barcelona
Fotografia interior: Daniel Jordà al centre amb el seu equip | Ajuntament de Barcelona