Des del 19 que es va anunciar fins el dia 31 de juliol la Fleca ha estat focus d’atenció mediàtica.
Poques vegades el districte de Sant Andreu genera notícies que ocupin un gran nombre de titulars als diaris i molts minuts de ràdio i televisió, però el cas del tancament de la Fleca Girabal ha estat una veritable excepció i el Ramon Girabal, veí del poble i propietari de l’establiment Fleca Girabal al carrer de Servet, ha estat protagonista de fotos, reportatges i entrevistes diverses durant els darrers 10 dies.
El 19 de juliol, el dia que s’anunciava que el tancament es produiria el 31 de juliol, molts diaris ja es van fer ressò. La línia general de les notícies destacaven la motivació d’aquesta difícil decisió (l’encariment de l’energia i de les matèries primeres), l’antiguitat del negoci (va ser fundat el 1909), la continuïtat de la mateixa família (el Ramon és la quarta generació), la fidelitat a la fabricació artesanal dels productes, la conservació del patrimoni decoratiu i arquitectònic (la fleca està en un edifici modernista anomenat Casa Juan Gallarda) i la manca de relleu familiar per les dures condicions de treball.
És el cas de Tot Barcelona, Metropoli Abierta i Betevé. El dia 20 Catalunya Diari encara recollia aquest fet.
Després van passar uns dies de silenci fins que la proximitat del dia 31 va revifar la noticia de tal manera que el 28 de juliol el programa Tot es mou de TV3 li va dec¡dicar un reportatge de tre minuts i mig i VilaWeb, un article.
El dia 30 un altre cop Tot Barcelona va reprendre el tema per donar testimoni de la darrera fornada. I el dia 31 La Vanguardia i Betevé tancaven el seguiment informatiu amb generoses informacions al respecte i un esment a l’acte de comiat que es va tenir lloc dissabte a la tarda nit al mateix establiment.
La ‘festa’ va servir per explicar la història del negoci amb la participació del veïnat, l’eix comercial de Sant Andreu i la companyia de teatre L’Avançada del Casal Catòlic, en què Girabal col·labora. “No és una festa de comiat perquè el motiu no és d’alegria, però sí que volem fer un acte per trobar-nos tots”, explica.
Així finalitzarà l’existència d’un establiment emblemàtic més que se suma a la vintena que ja ho ha fet en els darrers quatre anys. En el cas de la Fleca Girabal, la seva catalogació al llistat realitzat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016 era d’Establiment d’interès amb valor històric i patrimonial en la categoria E2.
Fotografia: la darrera fornada de la Fleca Girabal | Jordi Esplugas