El districte barceloní de Sant Andreu acull des d’aquesta setmana ‘Barris Que Molen’, un projecte que promourà iniciatives de turisme regeneratiu per estimular l’economia dels seus barris.
Impulsat per la consultoria barcelonina d’innovació Ideas for Change amb el recolzament de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa, el programa té la voluntat de posar en valor les oportunitats que l’economia del visitant ofereix als andreuencs i andreuenques. Per fer-ho, identificarà aquells actors locals que vulguin involucrar-se en el disseny d’iniciatives i circuits de turisme responsable i regeneratiu que permetin reubicar els “excedents” turístics d’àrees més cèntriques de la ciutat.
El llançament de ‘Barris Que Molen’ coincideix amb els avanços de les obres de l’estació d’alta velocitat de La Sagrera. La inauguració d’aquesta infraestructura, dissenyada per rebre fins a 100 milions de viatgers cada any, suposarà un gran repte quant a gestió turística i una oportunitat única per a la generació d’ocupació, el desenvolupament del comerç, la creació de nous habitatges (incloent els socials) i l’ampliació de zones verdes.
Un model participatiu basat en el respecte per la comunitat local
‘Barris Que Molen’ es dirigeix a associacions de comerciants, cooperatives, associacions veïnals, negocis hostalers i d’oferta complementària, organitzacions del sector cultural i, en general, la ciutadania interessada en co-crear un seu destí que reverteixi positivament tant a l’entorn com al visitant. Al llarg de les properes setmanes, totes aquelles persones o entitats interessades poden inscriure-s’hi mitjançant la web del projecte.
Liderat per professionals experts en l’àmbit del turisme regeneratiu i apalancat en metodologies innovadores aplicades amb èxit, el projecte, porta fraguant-se des del mes de desembre de 2020. Des d’aleshores, s’han realitzat una sèrie d’entrevistes amb actors del districte que han contribuït al disseny de la convocatòria.
En la seva fase inicial, ‘Barris Que Molen’ proporcionarà a les persones, entitats i negocis inscrits una formació sobre turisme regeneratiu i bones pràctiques relacionades amb el desenvolupament econòmic local.
Seguidament, s’organitzarà un taller participatiu per detectar de manera conjunta quins són els recursos que fan únics a Sant Andreu, entendre qui és el visitant a qui es vol dirigir l’oferta i planificar com es poden estructurar els projectes que generin un impacte directe en el desenvolupament turístic del districte d’una manera responsable i regenerativa. El taller es basarà en Penta – Care, una metodologia pròpia d’Ideas for Change específicament dissenyada per crear destins sostenibles, atractius i regeneratius.
Al final del projecte, previst per al mes de maig, es presentaran públicament tres iniciatives seleccionades per al foment econòmic del districte que hauran comptat amb acompanyament i assessorament professional al llarg de dos mesos per certificar el seu impuls, validació i bon desenvolupament.
Un projecte per impulsar el turisme regeneratiu
Totes les accions de “Barris Que Molen” es basen en el moviment del turisme regeneratiu, una proposta per al desenvolupament turístic que s’enfoca en la relació de les persones amb l’ecosistema que els envolta i les experiències que es produeixen al voltant d’aquesta visió.
El projecte centrarà els seus esforços en el foment de la participació activa de la comunitat d’acollida, el respecte per les inquietuds i el coneixement de la comunitat local, la recerca constant de l’impacte positiu a través del disseny intel·ligent i la posada en valor de recursos naturals mitjançant un enfocament en el triple impacte (social, econòmic i mediambiental).
Amb aquesta determinació, a més a més, “Barris Que Molen” pretén impulsar a Barcelona un turisme de convivència que tingui en compte al resident, evolucionant cap a un model qualitatiu i de llarg recorregut que generi una pauta de valor i qualitat associada a la ciència, el medi ambient, l’art, la cultura i la ètica.
Fotografia: Plaça Can Fabra | Ajuntament de Barcelona