El passat 15 de març es buidaven els carrers de Barcelona en decretar l’estat d’alarma a tot el país. El mateix dia, Fika Coffee havia de celebrar, en un principi, la seva inauguració. Amb el tancament temporal de pràcticament tots els negocis per evitar la propagació de la Covid-19, la nova cafeteria d’especialitat de Sant Andreu hauria d’esperar gairebé dos mesos per la seva obertura.
L’Elena i el Dario, els emprenedors d’aquest negoci, estaven ocupats amb els preparatius de la inauguració quan el coronavirus arribava al país. Segons ella, estaven “desconnectats de les notícies” i “ho vèiem molt llunyà, sabíem que havia arribat a Madrid però no ens pensàvem que fos una cosa tan greu”. Amb el pas dels dies, el virus va arribar a Catalunya: “quan vam saber que arribava a Barcelona i que tot començava a tancar, ens vam ensorrar”.
Fika Coffee va obrir les seves portes l’11 de maig, gairebé dos mesos més tard de la data prevista. En plena fase 0, treballaven amb moltes limitacions i només podien oferir producte per emportar. El començament va ser complicat a l’hora de tractar amb els clients: “el treballar amb mascareta i guants no ens va costar tant com poder fer entendre a la gent que no es podia anar al servei, que no podien quedar-se a consumir aquí i que tot havia de ser en got de cartró”.
L’impacte econòmic de la posposició de l’obertura ha estat molt elevat. La reserva de diners destinada a les dificultats dels primers mesos del negoci es van esfumar. Si han pogut seguir endavant ha estat, segons l’Elena, gràcies al cop de mà que els han donat alguns dels seus proveïdors i el seu llogater. A partir d’ara la complexitat es manté. Barcelona Comerç preveu el possible tancament del 30% dels comerços de la ciutat en cas que no es disparin les vendes durant la resta de l’any o que no es prenguin les mesures adients.
Malgrat les dificultats que es presenten, l’Elena es mostra optimista: “és difícil preveure el futur d’un negoci en aquesta situació però podem dir que la gent està molt conscienciada en fer barri i la seva acollida ha sigut realment bona”. D’aquesta manera, preveu un “futur òptim” per la cafeteria d’especialitat del barri.
Fotografia: interior de Fika Coffee | Elena Mas