Aquesta setmana s’ha tractat abastament als mitjans de comunicació un autèntic embolic a l’entorn d’una venda internacional de 170 respiradors model Respira a Bolívia realitzada per l’empresa catalana GPA Innova, la responsable de la seva fabricació, i l’empresa basca IME Consulting, que va comercialitzar el lot del producte per un import de 4,4 milions.
La polèmica ha sorgit en transcendir un sobrecost molt elevat ja que el Ministerio de Salud de Bolivia ha pagat 25.100 euros per cada respirador, quan el preu per unitat és de 6.000 euros més 600 pels corresponents accessoris, i es va agreujar quan els metges del país van avisar que no resultaven útils.
Arran d’aquestes informacions, el ministre ha estat detingut i també altres quatre càrrecs importants del país: el director general d’Asuntos Jurídicos del Ministerio, el director general de l’Agencia de Infraestructura en Salud y Equipamiento Médico i dos assessores del Banco Interamericano de Desarrollo (BID), que van avalar la compra a les dues empreses espanyoles.
Una empresa d’alta tecnologia al Bon Pastor
GPA Innova és una empresa tecnològica creada el 2013 amb seu al carrer Caracas 13-15 Nau 6. El darrer any va facturar 4,2 milions d’euros. Té com a objectiu proporcionar solucions innovadores per a aplicacions industrials. Actualment, s’ha especialitzat en disseny, producció i comercialització de maquinària per al processat de superfícies i acabat de metalls amb aplicacions a la joieria i a la indústria mèdica, electrònica, automovilística i aeronàutica.
Quan va esclatar la pandèmia va centrar els seus esforços en desenvolupar un respirador d’emergència en temps rècord juntament amb Siemens i el recolzament de l’Hospital Clínic de Barcelona per tal de lluitar contra la malaltia. El seu treballl va donar com a resultat el respirador Respira dissenyat per automatizar i monitoritzar ressuscitadors manuals del tipus BVM y AMBU. Aleshores va començar la seva producció.
Aquest dispositiu no compta encara amb el certificat d’homologació mèdica de Conformitat Europea (CE) per la celeritat de la seva creació i per la ralentització dels tràmits que ha provocat la pandèmia. Tanmateix, la fase administrativa està en procés i l’empresa assegura que és una qüestió burocràtica que s’ha de resoldre positivament ja que la màquina ha superat tots els tests. De fet, s’està comercialitzant en mode compassiu, és a dir, amb el ple coneixement de la manca d’aquest darrer requisit.
La defensa de l’empresa catalana
GPA Innova i IME Consulting neguen qualsevol irregularitat en els contractes i, fins i tot, sospiten d’un muntatge en clau de política interna del país.
Quant al seu funcionament, GPA Innova dóna la raó als metges de Bolívia ja que l’empresa de Bon Pastor afirma que no es tracta d’un respirador professional, sinó d’un dispositiu d’emergència que, a la seva versió més bàsica, la que van enviar, s’utilitza quan el pacient està sedat però no serveix per a la fase del despertar. Segons GPA Innova, aquesta va ser la demanda d’emergència de Bolívia, encara que en aquest extrem no es posen d’acord ni el país ni l’empresa de Bilbao.
A més, l’empresa catalana afirma que en assabentar-se de la veritable necessitat dels metges bolivians s’ha posat en contacte de seguida amb l’empresa del manteniment perquè actualitzi el software i converteixi els respiradors en avançats.
Quant al preu dels aparells, es limita a assenyalar que en el contracte amb l’empresa basca de comercialització figuren les tarifes estàndar esmentades al principi de l’article.
El suposat sobrecost del contracte quedaria justificat perquè IME Consulting i el govern de Bolívia van incloure al contracte altres conceptes com el transport dels respiradors, l’actualització del software, els carrets de suport de les màquines, les bateries i un servei de manteniment durant dos anys.
Fotografia: un prototip del respirador Respira / GPA Innova