Daniel Jordà, veí de la Trinitat Vella, va rebre la setmana passada un dels dos premis al Comerç Innovador que, en el marc dels premis Comerç de Barcelona, va atorgar l’Ajuntament en l’edició d’enguany.
Ell és l’ànima de Panes Creativos, un laboratori d’idees que elabora tot tipus de pans, oferint propostes de qualitat diferenciades pel seu sabor i creativitat. De fet, el jurat destaca Daniel Jordà, precisament, com a exemple d’artesà creatiu que ofereix un producte alineat als nous corrents gastronòmics, sense perdre l’arrelament a l’entorn.
Aquest forner, membre de la tercera generació de forners de la Trinitat Vella, ha obert camí cap a una nova manera d’entendre els oficis. Darrere la seva creativitat, hi ha una filosofia basada en l’amor pel pa –Love is in the bread, en diu ell– com a aliment i símbol gairebé universal de generositat i hospitalitat. Aquesta visió ha fet que els seus productes es puguin trobar a restaurants amb estrelles Michelin. També es va destacar que el comerç col·labora habitualment amb projectes educatius i socials.
Malgrat que la seva residència és a la Trinitat Vella i que gran part de la seva producció va a parar a establiments d’elit tant del centre de Barcelona com de la part alta, el forn i la fleca estan situats a un local de la plaça Garrigó, d’on de moment no pensa traslladar-se. Aquesta ubicació va ser el resultat d’haver d’aprofitar l’existència d’un obrador ja instal·lat perquè resulta pràcticament impossible obtener-ne llicències per fer-ne un de nou.
Tanmateix, el Daniel es troba molt còmode en aquell indret proper a Sant Andreu on segueix estant en l’ambient de barri que li resulta natural. En aquest sentit, en una entrevista a Gastronosfera, recordava com al 2008, quan treballava a l’obrador familiar de la Trinitat, van decidir presentar-se al premi ‘Millor botiga del món’ enfrontant-se a grans cadenes internacionals. Van acabar guanyant-lo malgrat que els selectes membres del jurat van admetre que, en arribar al modest local, la primera reacció era la de girar cua sense entrar. Per sort, van travessar la porta i van apreciar la seva creativitat i passió per l’ofici.
En aquella ocasió també explicava per què ell entén que el seu negoci ha de tenir una vessant social. Aquest compromís amb l’entorn el lligava al record tant dels seus avis com dels seus pares que durant la posguerra apuntaven en una llibreteta els pans que la gent s’enduia sense pagar amb la vaga promesa de fer-ho més endavant. Ells mai no es van negar perquè entenien que el pà era l’únic aliment que no podia mancar mai sobre una taula a l’hora de menjar. Per celebrar el seu casament, els meus pares van trencar la llibreta.
La Sala Moragues del Born Centre de Cultura i Memòria va ser l’espai escollit per al lliurament del Premis Comerç de Barcelona 2019. En aquesta 22a edició, l’entrega va comptar amb la presència de comerciants, representants de les associacions comercials, eixos comercials i entitats de la ciutat, a més del govern municipal barceloní representat per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el primer tinent d’Alcaldia, Jaume Collboni, i la regidora de Comerç, Mercats, Règim interior i Hisenda, Montserrat Ballarín.
Fotografia: Daniel Jordà, en una imatge d’arxiu | mercalibre.cat