L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un procés que avaluarà la singularitat de 31 bodegues i bars tradicionals de la ciutat en funció de tres criteris fonamentals: interès patrimonial, punt de trobada veïnal i creació d’identitat territorial.
L’objectiu és protegir aquests locals profundament arrelats en el paisatge i els costums d’una zona concreta de la ciutat per la seva idiosincràsia, evitant la seva desaparició en cas de venda o traspàs, sobretot quan són gestionats per grups immobiliaris sense cap respecte pel patrimoni de la ciutat. D’aquesta manera, es conservarà la identitat i el caliu que aporten el lloc on hi són ubicats i que l’enriqueixen per convertir-lo en un indret singular.
Mentrestant, el consistori ha pres la decisió de suspendre per un any la concessió de llicències i permisos d’obres en tots els establiments seleccionats, per blindar durant aquest període que no s’alteri en absolut cap dels components que els fan especials.
Aquesta revisió pot provocar que algun dels 31 bars i bodegues passin al Catàleg de Protecció Arquitectònic, Històric i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona, aprovat l’any 2016 i que compta actualment amb 211 comerços de tot tipus, entre els quals n’hi ha 7 de Sant Andreu: Estanc Sant Andreu, Farmàcia Llorens, Cansaladeria Puig, Farmàcia Franquesa, Fleca Girabal, Matalasseria F. Lázaro i Farmàcia Guinart.
Entre els 31 locals sotmesos a la revisió actual, n’hi ha 9 a Gràcia, 6 a Ciutat Vella, 4 a l’Eixample, Sants-Montjuïc i Sant Martí, 2 a Horta-Guinardó i 1 a Nou Barris i Sant Andreu.
L’establiment del districte de Sant Andreu és la Bodega Lluís, situada al Congres i els Indians des de 1955, concretament al carrer de Pinar del Río, a tocar del passeig de Maragall. És una bodega que conserva el tipisme característic d’aquest tipus de locals: parets atapeïdes de botes i prestatges plens d’ampolles i molta fusta amb solera. Allà és típic el vermut Yzaguirre a granel, les tapes de llauna –com escopinyes, musclos o cloïsses, que s’acostumen a demanar de manera combinada, amb una mica de tot–, les anxoves netejades a mà o l’assortiment d’embotits.
Fotografia: La Bodega Lluís, en una imatge d’arxiu | Bares Auténticos