El pessebre és una de les tradicions més típiques del Nadal. Una costum que amb els anys ha anat més enllà del seu orígen religiós i, en molts casos, ha esdevingut una oportunitat per crear autèntiques obres d’art per part dels aficionats al modelisme. Aquest any n’ha aparegut un que crida especialment l’atenció en un aparador de Sant Andreu de Palomar. Es troba al Despatx Gámiz, situat als baixos del número 22 del carrer de Joan Torras.
Es tracta d’un pessebre totalment artesanal, desenvolupat pel modelista madrileny Pablo Valle, fortament vinculat a Sant Andreu de Palomar. Totes les edificacions i els elements decoratius estan fets especialment per a l’ocasió. El material de base és el poliestirè extrudit, al qual se li dona la forma desitjada i posteriorment se li aplica un acabat amb diferents capes de pintura per tal d’obtenir les textures i els colors dels diferents materials.
El pessebre és marcadament andreuenc i destaca especialment la rèplica de l’estació de Sant Andreu Comtal, d’on surten els Reis d’Orient en una clara al·lusió a la cavalcada andreuenca, a la que els Reis arriben en tren. També hi apareix la rèplica de la font de Canaletes que té Sant Andreu de Palomar a la cruïlla dels carrers Gran de Sant Andreu i de Joan Torras. Un model a escala que ser adquirit de segona mà i que té més de 40 anys, amb la particularitat que té unes dimensions que encaixen a la perfecció amb l’escala del conjunt pessebrístic.
També és digne de menció el paviment, que reprodueix les rajoles amb la flor de Barcelona i les del passeig de Gràcia. Es tracta de rèpliques elaborades amb escaiola de guix de tipus 4, fetes una a una a partir d’un motlle creat especialment per a l’escala del pessebre. I, tot i que pot passar desapercebuda, val la pena parar atenció a font d’aigua corrent que hi ha a la part esquerra de l’aparador. Un altre detall remarcable és la il·luminació amb leds RGB, que evoluciona en funció de l’hora conforme avança el dia.
La idea del pessebre va ser de l’advocada del despatx Núria Guijarro, aficionada a l’art pessebrístic. De fet, la majoria de les figures que hi apareixen són seves, adquirides a la Fira de Santa Llúcia de Barcelona i a la via de San Gregorio Armeno de Nàpols. Unes figures, la dimensió de les quals va condicionar el disseny del pessebre, com també ho va fer el fet que sigui un pessebre que pot ser visualitzat per dos costats, des de l’aparador i des de l’interior.
El pessebre es va començar a construir el passat mes d’agost i està fet amb materials duradors perquè la voluntat és que l’obra artística perduri i, a més, vagi evolucionant. La Núria Guijarro i el Pablo Valle ja estan pensant en les novetats que incorporarà el pessebre de cara a l’any vinent. A hores d’ara, la idea és millorar la il·luminació i afegir una rèplica de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar. Així doncs, any a any hi haurà l’al·licient de veure com evoluciona.
Fotografies: Pessebre a l’aparador i durant el seu procés creatiu | Mireia Subirats