Avui parlarem d’alguns dels petits comerços que es van establir a Sant Andreu de Palomar majoritàriament entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Es tracta de les barberies, les sabateries, les perfumeries, els vidriaires, les fàbriques de pasta, les pastisseries, les cereries i els comerços de fotografia.
Segons consta a les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar de mossèn Clapés, el 16 de maig de 1582 es va establir al nostre poble la primera barberia, propietat de Joan Parés, i des de llavors són moltes les que hi ha hagut pels carrers andreuencs. El seu punt àlgid va ser cap als anys 30 del segle XX, quan només al carrer Gran de Sant Andreu en tot el seu recorregut n’hi havia més d’una dotzena.
Des del segle XVIII sempre han existit forces sabateries per a la provisió del poble i a inicis del segle XX s’hi va fer fins i tot un magatzem de calçat. Les perfumeries no van aparèixer a Sant Andreu fins als anys 20 del segle XX. El primer en obrir un comerç d’aquest tipus va ser el senyor Anton Pomares. Un cop passada la postguerra se’n van obrir més i entre els anys 80 i 90 van començar a proliferar.
Pel que fa als vidriaires, abans de 1911 aquest tipus de negoci el portaven directament els llauners, que ja tenien un establiment obert al poble. Però en aquell any es va posar en servei un obrador exclusivament de vidrieria, que estava situat al número 100 carrer Gran de Sant Andreu i era propietat del senyor Anton Martorell.
La primera fàbrica de pastes per a sopa va ser oberta al número 226 del carrer Gran de Sant Andreu i va ser rellevada per la del senyor Cararach el 1826. La fàbrica es va reubicar al costat ja que aquest comprar la casa adjacent. El senyor Cararach va ser conegut amb el malnom de Fideuer Vell. Durant quatre generacions, la família Cararach –parents dels propietaris de la Clínica Sant Jordi– van mantenir aquest negoci.
A nivell de pastisseries, la primera de la que tenim constància va ser la del senyor Gil Sabadell, que es va establir a l’actual carrer Gran de Sant Andreu durant el primer terç del segle XIX. En un primer moment va funcionar com a forn de pa, però al poc temps va començar a fer uns borregos que es van fer molt famosos i que van ser coneguts a tot el poble com els borregos de Can Gil. Així amb el temps, de simple forn de pa, el comerç es va transformar en pastisseria funcionant durant tres generacions de la família.
La primera cereria va ser establerta a Sant Andreu de Palomar l’any 1876. El seu impulsor va ser Bru Romeu i, a la mort d’aquest, va continuar el negoci el seu fill que tenia el mateix nom fins que el 1927, amb la seva mort, també es va perdre aquest tipus d’indústria al nostre poble.
A l’art de la fotografia s’hi han dedicat moltes persones. Va ser per aquest fet que es va constituir l’associació artística Saint-Victor. Aquesta associació va ser la primera d’aquesta mena a Catalunya i n’han sortit veritables artistes, que han aconseguit diversos premis en diferents certamens. Actualment hi ha una exposició dedicada a un dels seus membres: Antoni Arissa i Asmarats. Com a comerços de fotografia sabem que el primer es va establir el 1880 i era propietat del senyor J. Tresserres. Després amb el temps es van anar creant nous establiments per aquest ordre: Puigferrat, J. Rovira, Valdés i Espadalé, entre d’altres, tots al carrer Gran de Sant Andreu.
Fotografia: Local de la fotògrafa Laura Espadalé, al carrer Gran de Sant Andreu | Jordi Petit