Seguint amb els comerços i oficis històrics de Sant Andreu, avui parlarem de les botigues de barrets, les fàbriques de xocolata, els boters, els impressors i els ampollers. Totes aquestes activitats van aparèixer a Sant Andreu de Palomar principalment en el darrer terç del segle XIX.
La primera botiga de barrets es va establir el 1870 i llavors aquests tipus d’establiments es coneixien com a gorristeries. Va ser quan el senyor Fancelli, d’orígen italià i que posava sempre la seva parada al mercat, va decidir establir-se al número 233 del carrer Gran de Sant Andreu. Molts dies, per tal d’expandir el seu negoci, anava a altres pobles del Pla de Barcelona i el Vallès, amb la típica canastra que llavors usaven els d’aquest ofici, per a vendre més barrets. Degut al seu èxit, més tard s’obriren dos establiments més a la plaça Comerç.
Les fàbriques de xocolata antigament eren conegudes com a molins de xocolata. El primer del qual es té constància era el que tenia el senyor Felip, més conegut amb el sobrenom de Xocolater Vell. Després es van establir dos comerços més, els dels senyors Joan Soler i Miquel Comas, aquest últim després va traspassar el seu negoci al senyor Josep Sitja. Gràcies a les fàbriques de xocolata es van obrir també xocolateries. A finals del segle XIX hi havia alguns establiments d’aquesta mena a l’entorn de la plaça del Mercat: Can Tuset i les dues del Jardín que tenia una sucursal al carrer de l’Arc.
Un altre ofici important que va tenir el nostre poble va ser el de boter. Des de mitjans del segle XIX hi havia quatre boters de castanyer i un de boix. Al carrer Llenguadoc hi havia el senyor J. Gaspar –el Boter Gros–; al carrer Gran de Sant Andreu el senyor Pagès –Columnari–, el senyor Carles Sanfeliu i el senyor Pujol; mentre que l’altre es trobava al carrer Virgili, però actualment se’n desconeix el nom del propietari.
Els impressors també van jugar un paper important a Sant Andreu i la primera impremta va ser la del senyor Salvador Asmarats, per l’entorn de 1875. Asmarats tenia una botiga de venda de calçat a la plaça del Mercat i ell s’ho va enginyar per fer lletres del seu establiment. La manca d’aquest negoci a Sant Andreu el va decidir a dedicar-s’hi. Amb cartons molt estampits que ell després dibuixava i retallava feia després les corresponents combinacions, fixant-les damunt unes taules preparades de fusta que servien de motlles per els grans cartells de les funcions de Teatre Tacon. Posteriorment Francesc Baltasar va obrir la segona impremta el 1880. El seu pare, Pau Baltasar, era capser i l’any 1861 va obrir l’únic obrador de capses de Sant Andreu, al carrer Doctor Samponç. Confeccionava les capses que necessitaven a la fàbrica del Vapor del Fil. La tercera impremta la van establir els senyors Molins i Arissa.
Des de 1850 es van establir els ampollers a Sant Andreu. El 1875 Francesc Vila va inaugurar el segon comerç d’ampolles i posteriorment se’n van posar dos més. Amb els anys, la família Vila es va retirar de l’ofici per a dedicar-se al comerç de pells, obrint un gran magatzem al passeig de Torras i Bages. Gràcies a l’existència dels ampollers es va facilitar posteriorment l’establiment de la primera fàbrica de gasoses i sifons, propietat de Lluis Ponsà i Figuerola. Aquest gran emprenedor va ser a més també el primer fabricant de lleixiu del poble. Més tard li va sortir competència al negoci quan Francesc Guitart va obrir una segona fàbrica de gasoses al carrer Ramon Batlle.
Fotografia: Actual edifici on continua l’ofici la impremta Baltasar, al costat de l’antic | Jordi Petit